Tio små kompisböcker

Vi har börjat att läsa serien tio små kompisböckerna, denna vecka har vi arbetat med boken Lugna ner dig.

På vilan denna vecka har vi provat pizzamassage, väldigt uppskattat hos barnen.

Vi har reflekterat mycket kring bokens händelse och påbörjat våra egna hjärtan.

 

 

Äventyrarnas torsdagsreflektion

Den här veckan har äventyrarna börjat arbeta med bokstaven E.

I tisdags klippte vi ut E, både lilla och stora. Vi letade efter E inne och tittade på ”bokstavshissen”.

I onsdags hade vi brandövning och åt yoghurt till mellanmål.

Idag har vi letat E ute. Vi hittade ekar, ekollon, enbär och enbuskar.

Vi kastade en tärning och gjorde uppdrag i skogen. Vi lekte också ”ekorrar byter träd”.

Nästa vecka kommer vi arbeta med bokstaven F.

 

 

Skogen

I dag när vi var i skogen hittade vi ett brev. Det var från Max och Maja.

Självklart hjälper vi dem, vi kommer ihåg vad kompissolen säger. Vi hittade 13 morötter som Max och Maja tappat. Max och Maja är figurer som är med i våra böcker som vi läser i läsprojektet.

 

 

Äventyrarnas torsdagsprotokoll

Den här veckan ha vi gjort:

I tisdags började vi med en ny bokstav, bokstaven D. Vi tittade på bokstavhissen från UR på D, letade efter ord som börjar på D tex dammsugare, drake, dill och dinosaurie. Vi letade efter D inne. På eftermiddagen var vi i skogen och letade efter D. Det blåste i skogen så löven dansade i vinden. Vi formade D med olika material.

I onsdags skulle vi ha skördefest ute men det blåst så mycket så vi fick vara inne istället. Vi fick smaka äppelmust, äppelpaj med vaniljglass, äppel- och potatischips och gurka.

I dag, torsdag delade vi upp oss i två grupper och klippte ut bokstaven D ur tidningar och hade bokstavsyoga.

Nästa vecka arbetar vi med bokstaven E.

 

 

Matsedel v. 40-42

Matsedel v. 40
Måndag: Vegetariska världsdagen, firas med en pastapytt, dressing, keso och salladsbuffé
Tisdag: Köttfärsgratäng m. fetaost och pumpafrön samt gulbetssallad
Onsdag: Chiligryta m. vita bönor, zucchini och champinjoner, serveras med ris
Torsdag: Fiskfilé i ugn, m. rödkålswok och bulgur
Fredag: Önskemat från Mandelblomman – Hamburgare i bröd m. klyftpotatis och god tillbehör

Matsedel v. 41
Måndag: Önskemat från Mandelblomman och Vallmon – ekologiska köttbullar m. ekologisk potatis och gräddsås
Tisdag: Tacofisk m. kokt potatis och brysselkålssallad
Onsdag: Önskemat från Mandelblomman – Grönsakssoppa m. hembakat bröd, ost och grönsaksfat
Torsdag: Chili con carne på ekologisk nötfärs, serveras med bulgur
Fredag: Önskemat från Mandelblomman – Ekologiska hemlagade pannkakor med keso, sylt samt råkostbuffé

Matsedel v. 42
Måndag: Stekt fisk m. ekologisk potatis, remouladsås samt citronklyfta
Tisdag: Önskemat från Mandelblomman – Tomatsoppa m. smörgås m. rökt kalkon, keso samt grönsaksfat
Onsdag: Broccolimedaljonger m. bulgur samt rostade rotfrukter
Torsdag: Måltidens dag –Tacofest!
Fredag: Önskemat från Vallmon – Apelsinlax m. ekologisk potatis, kornsallad med fetaost, ärtor och paprika

Hälsningar från Köket

Nu har vi firat in hösten med skördefest!
Köket bjöd på nypressad äppeljuice som vi pressade tillsammans med barnen i en slow juicer. Mycket uppskattat och gott!
Vi vill också passa på att tacka för all fin frukt som ni föräldrar delat med er av till förskolan.

Nina har varit på White Guide Junior-galan som gick av stapeln i Göteborg den 18/9. Av drygt 200 granskade kök bedömdes Ängstugan vara det 17:e bästa förskoleköket i Sverige 2018, det är vi glada för och tackar åter igen för nomineringen!

Måndag den 1/10 hälsar vi Sofi välkommen till oss! Hon är Ängstugans nya måltidsbiträde och tar över tjänsten efter Mari. Mari kommer att fortsätta hoppa in som vikarie i köket när studierna tillåter.

Skördefest på Ängstugans förskola

Idag har vi firat allt vi kan få från naturen! Det kom t o m en bondtant och visade sin skörd. Mycket kom från våra odlingar i smatten utanför mandelblomman. Det var även äpplen från familjerna här på Ängstugan, tack så mycket!

Hon hade med sig hemmagjorda potatischips(gullvivorna som gjort), de var jättegoda! 

Det bjöds även på torkade äpplen, gurka och så fick vi lukta på kryddor, timjan, persilja och mynta.

Det kom även en ambulerande juciepress, väldigt spännande och gott!

Och en äppelsvarv! Kul!

Det fanns möjlighet att göra äppel och pärontryck.

Efter vår klimatsmarta lunch, rotsaksgratäng, fick vi efterrätt som barnen på gullvivan, mandelblomman och smörblomman bakat!