Hur lång är en majsstock?

Köpte en majsstock av en bonde som hette Lasse i Brunnsström som ligger nära äppelodlingarna på höjden utanför Jönköping. Här har barnen möjlighet att undersöka hur kolvarna växer, titta på bladen,mäta hur långa de själva är mot hur lång stocken är. Kika på hur ”hårig” den är och kanske måla av kolven och stocken tillsammans med sina pedagoger.

För att majsen ska utvecklas på kolven krävs det att ”håren” som sticker ut ur kolven får pollen på sig, utan pollinering ingen majs. Majs planteras tätt för att plantorna ska pollinera varandra, pollenkornen kommer från plantans topp och virvlar ner till ”håret”. För att hjälpa majsen på vägen kan man då och då skaka lite lätt på plantan för att med pollenkorn ska falla ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.