Midsommar på Ängstugan

Traditionsenligt firande på Ängstugans förskola!
Vi klär midsommarstången och dansar till Små grodorna och andra dansvänliga sånger. Vi avslutade som sig bör med raketen . Såpbubbelmaskinen levererade. Jordgubbar serveras till efterrätt. Glad midsommar! 🍓🐸🌸🌼🌹💃🕺🏼

Smörblommans husdjur

Vi trodde ett tag att våra puppor inte skulle bli något av, vi hade sett två stycken men de såg torra ut…. Så plötsligt vid dagens pannkakslunch var det ett av barnen som såg något fladdra iväg. Hurra fjärilen hade kläckts!

Vi släppte så klart ut den. När vi sen tittade närmare på vårt ”terarium” syntes en liten blodfläck och till vår stora förvåning dök det upp tre puppor till.

Nu blir det spännande att se om vi kommer få se fler fjärilar utvecklas.

Lpfö18, 2.2 lärande, omsorg och utveckling

”förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,”

Smörblommans sommarfest

11juni smällde det till och vi hade maskeradfest. Som tur var kunde många barn och vuxna närvara. Vid ett fredagsmötet tidigare hade barnen lämnat in önskemål om förtäring, melon, chips, blåbärspaj mm. Vi fick ett sms från mellersta bocken Bruse, hen hade lämnat ett paket till oss. Det innehöll saltapinnar, heeeelt otroligt.

Efter en stunds dans tog vi fram lite lugnare aktiviteter.

lpfö 18 2.1 Normer och värden

”• visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet,”

Smörblomman på tur

Tisdag och vi var verkligen på hugget, vi tog cykelbussarna och gav oss iväg till Rymdparken som ligger nära Stenkullaskolan. Klättringen upp till rutschkanan bjöd verkligen på utmaningar, men efter flera försök gick det lättare och lättare.

Vi hade med frukt och vatten och provade på allehanda lekutrustning.

Under gårdagen fick vi tillbaka våra husdjur, nässelfjärilslarverna och dröm om vår förvåning, men barnet som tagit med dem hem över helgen hade skött dem så bra att det blivit puppor. Nu hopppas vi att det inte tar för lång tid innan det blir fjärilar…

Vi lyckades också sätta rotorbladen på vår Alfons helikopter, men är den verkligen färdig, enligt bilden och ritningen fattas vissa grejer…

Lpfö18 2.2 omsorg, lärande och utveckling

”– motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

– förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,”

Violens vecka!

Barnen intresserar sig mycket för matematik de räknar, tittar på olika former, färger och som här sorterar i storleksordning.
Även inne utforskar barnen färger och sorterar i storleksordning
Matematik: utforskar färger och former
Idag har vi provat på och hoppa hage, vilket var en stor utmaning motoriskt men alla sätt är tillåtna barnen hoppade på många olika sätt.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt utmana barnens nyfikenhet för matematik.
Lpfö 18


V.23 smörblomman

Den här veckan har Smörblomman skaffat husdjur…. Det är några nässelfjärilslarver, vi hoppas att de så småningom blir fjärilar. Det kan hända att någon av våra kompisar vill ta med dem hem över helgen:-)

På fredagen var vi precis så många som får plats i cykelbussarna så vi passade på att ge oss ut på en tur till ängstugans koloniområdet lekpark. Där åt vi mellis och lekte.

Vallmon vilar från solen

Det är härligt med sol! Men en liten stund varje dag är det skönt att komma in och vila sig lite. På Vallmon vilar vi alltid en stund efter maten. Några barn sover och några har uppevila. På uppevilan väljer barnen gärna att skapa någonting, ofta en present någon där hemma som man kanske saknar lite på dagarna.

Måndag på Smörblomman

De senaste veckorna har vi gjort små turer i skogen och arbetat med det sista på våra sagoprojekt.

Idag tog vi en promenad bort till ”kungastolarna” som ligger vid gångvägen jäms med ängen. Vi upptäckte många småkryp, några hann vi fota.

Vi träffade också två gulliga hundar, vi pratade lite med dem, men vi klappar inga hundar som vi inte känner.