Politiker på besök

Sedan försöket med 6-timmars arbetsdag startade i mars har både högskolor, media och politiker uppmärksammat vårt arbete i det här projektet.

Innan vi startade försöket med 6 timmars arbetsdag tittade projektgruppen på tidigare genomförda försök inom offentlig verksamhet. Beslutet att försöket ska pågå i ett och ett halvt år innebär att det är ett av de längsta försöken som gjorts inom offentlig sektor.

Nyheter i media

Under försökets första sex första månader har det rapporterats och skrivits i olika medier och universitet och Högskolor har visat intresse.

https://www.sn.se/nykoping/nykopings-arbetsmodell-forebild-i-vansterns-valkampanj/

https://www.sn.se/nykoping/ministern-vill-infora-skatt-pa-fulkott/

https://www.ka.se/anstallda-nojda-med-kortad-arbetstid

Hur går försöket?

Utan för äldreboendet Hållet står mottagningskommitén av chefer, medarbetare, och projektledare tillsammans med gästerna från Vänsterpartiet Nicklas Franzén, kommunalråd längst till höger, Lotta Back, gruppledare i landstinget Sörmland andra höger och Lotta Johnsson Fornarve, riskdagsman, tredje fr vänster.

Senast på besök hos våra två försöksboenden var politiker från vänsterpartiet. Det var representanter från Nyköpings kommun, landstinget Sörmland och riksdagen som ville höra hur det gick. De fick träffa de båda cheferna för respektive boende och medarbetare. Tillsammans fick de berätta om hur deras vardag såg ut nu efter att försöket satt igång.

Medarbetarna berättade om omställningen när de blev fler anställda på arbetsplatsen (då delade turer tagits bort) och hur de fått tänka nytt kring sina arbetsuppgifter för att täcka upp de nya turerna. I början kändes det lite som ordspråket ”ju fler kockar desto sämre soppa” verkligen stämde in. Men de fortsatte med att berätta att de nu hittat nya arbetsrutiner som alla kände sig nöjda med.

Varm sommar

En sommar har passerat med värmebölja och svårigheter att hitta vikarier sedan försöket startades. Men både chefer och medarbetare berättar att det personalmässigt varit en av de lugnaste och smidigaste somrar de haft. Och det på grund av att man kunnat gå ned i personalstyrka och inte behövt ta in vikarier då enheterna haft fler anställda än tidigare redan i utgångsläget.

Reflektioner om effektmålen

Politikerna som var på besök denna gång var intresserade att höra om effektmålen och om medarbetarna märkte av något av dem. Personalen berättade att de i dag kände av ett lugnare tempo på arbetsplatsen och att de fick mer tid för omsorg om hyresgästerna än de haft tidigare. Bara en sådan enkel sak som att fråga om hyresgästen önskade ligga och dra sig innan det var dags att stiga upp för frukost var uppskattat av både personalen som för de boende. De berättade också att den extra tid man nu fick gjorde det möjligt att arbeta mer med anhörigstöd. Några från demensavdelningen hade nu möjlighet att vara ute på andra enheter och informera och ge tips och råd till kollegor i hanterandet av dementa brukare eller hyresgäster.

Schemaläggaren som också var med på träffen berättade att de lägger nytt schema var sjätte vecka och att schemat inte längre är lika sårbart då det är fler personer att fördela arbetet på än tidigare.

”Vad händer sedan?”

Det var inte bara politikerna som ställde frågor utan även medarbetarna tog tillfället i akt. Medarbetarna vet att det är ett försök som bara pågår under en begränsad tid. Många funderar kring det och i slutet av besöket kom frågan om ”Vad händer sedan?”. Politikerna berättade om deras politiska syn på en arbetstidsförändring skulle innebära för landet och vad de önskar att försök med 6 timmarsarbetsdag ska leda till.

Ny enkät pågår

Vi genomför just nu den tredje enkäten  för både försöksboendena och referensboendena tillsammans. Vi har börjat bygga upp en databas utifrån föregående enkäter och börjar kunna se mönster. Mer om detta får ni veta när resultaten av enkäten är sammanställda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.