Första hälsoeffekterna i försöket

Snart har den första månaden av försöket med sex timmars arbetsdag genomförts och projektet ser vissa otippade effekter inom försöksverksamheterna.  

Sofia jobbar som undersköterska på demensboendet Sörgården och är en av de 90 medarbetarna som är med i försöket sex timmars arbetsdag.

– Dagarna har blivit så korta nu när vi jobbar sex timmar istället för åtta! Det känns lite konstigt med de nya tiderna.  Jag märker att jag har svårt att ”komma i tid” till jobbet de dagar jag börjar jobba kl 09. Vanan när jag ska gå till jobbet har rubbats och jag kommer på mig själv med att nästan sitta och vänta på att ge mig iväg till jobbet, säger Sofia med ett skratt.

När försöket startade blev medarbetarna på försök- och referensverksamheterna inbokade på en hälsoundersökning. Under försökets gång kommer tre stora hälsoundersökningar att genomföras. En i början, en i mitten och en i slutet av försöket för att se om man kan koppla medarbetarnas hälsotillstånd till deras arbetstid.

– Den första hälsoundersökningen är gjord och det kändes bra efteråt. Innan vi gick dit fick vi fylla i en enkät med blandade frågor om hur man mår fysiskt och psykiskt på både jobbet och fritiden. Resultaten från enkäten och hälsoundersökningen gick man sedan igenom tillsammans med hälsoföretaget för att se om det var något som man behöver följa upp till nästa gång, berättar Sofia.

– Det visade sig när vi efteråt pratade med varandra på jobbet att många av oss behöver lite bättre flås och någon behövde få koll på kolesterolet. Så vi var några som bestämde oss för att köpa gymkort tillsammans. Orken och tiden att träna efter jobbet fanns inte förut då man behövde åka hem direkt till familjen. Men nu får vi möjlighet i och med projektet och vi kände att vi ville göra en gemensam aktivitet. Genom hälsoundersökningarna under hela projektet får vi kvitto på hur vi mår, så vi vill se om vi kan förbättra våra resultat till nästa gång, berätta Sofia hoppfullt.

Träningsskorna är på. Sofia med kollegor har köpt gymkort och har börjat gå till gymmet tillsammans.

 

En kommentar till “Första hälsoeffekterna i försöket”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.