Invigning av försök med sex timmars arbetsdag

Invigningen av Nyköpings kommuns försök med sex timmars arbetsdag gick av stapeln på Hållets äldreboende.

På plats vid invigningen var politiker, personal från boendena och tjänstemän från kommunen samt hyresgäster. Tillsammans firades starten med traditionsenligt mingel, band-klippning och tal.

Nicklas Franzén, kommunalborgarråd, och Veronica Andersson, ledamot och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden klipper bandet vid invigningen och starten av sex timmars arbetsdag.

– Jag är stolt över att vi vågar ta det här steget och försöker göra något åt vårdpersonalens situation. Hela landet har en utmaning i att hantera sjuktalen och efterfrågan på personal inom vården och med det här försöket sätter vi Nyköping på kartan, säger Nicklas Franzén, kommunalborgarråd i Nyköping som var en av politikerna som klippte bandet vid invigningen.

 

Totalt kommer ca 90 medarbetare att delta i försöket som kommer pågå i 1,5 år. Under den tiden behåller personalen sin heltidslön men arbetar sex timmar per dag.

F.v. Theresia, Laila och Annette som är nyanställda.

– Det är första dagen här för mig och Theresia, berättar Laila. Hon  jobbade redan inom kommunen fast inom ett annat område innan hon sökte till Hållet.

– Jag märkte att jag saknade att jobba med äldre. De ger mig energi och att byta arbetsplats, se nya miljöer och träffa nya människor ger också energi. Jag hade läst att kommunen skulle göra ett försök med sex timmars arbetsdag så jag höll utkik.

Annette som kommer från privat sektor hade också hört talas om att kommunen skulle genomföra ett försök med sex timmars arbetsdag och var intresserad av att vara med.

– Jag höll ett vakande öga och när de annonserade efter personal så sökte jag, berättar Annette.

Både Annette och Laila är överens om att de bortplockade delade arbetspassen kommer att göra stor skillnad för de anställdas arbetsmiljö.

– Att inte vara tvungen till arbetsuppehåll tre timmar mitt på dagen, då man oftast inte hinner hem eller inte har möjlighet att vila då lokalerna man arbetar i inte är utformade för det, kommer att göra stor skillnad för vårt välbefinnande.

– Jag tror att det här försöket i slutändan kommer visa på en minskning i personalkostander, säger Annette övertygat.

Solveig Jägeberg, hyresgäst.

Ulf Hagström och Solveig Jägeberg är hyresgester på Hållets äldreboende och har kommit ned för att vara med på invigningen. Solveig tycker det är bra att personalen får möjlighet att vara med i ett försök om förkortad arbetstid. Hon säger att hon gärna hade velat prova sex timmars arbetsdag själv när hon arbetade men att det inte fanns några sådana möjligheter då.

Ulf Hagström, hyresgäst.

Ulf berättar att han en gång varit kommunanställd som parkarbetare. Han tycker försöket med förkortad arbetstid är bra.

– De har så dåligt betalt och deras jobb är slitigt. Nu när de får lite mer fritid kanske de hinner fixa med saker där hemma. För hemma finns det alltid saker som måste göras, säger Ulf innan han rullar upp till sin avdelning.

2 reaktioner till “Invigning av försök med sex timmars arbetsdag”

    1. Ja gör gärna det! Vi ska försöka berätta så mycket som möjligt om hur vi tänker och gör inom projektet via den här bloggen då det är många ute i landet som är intresserade av detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.