Inför starten av försöket 6 timmars arbetsdag

Snart är dagen här för starten av ett försök med sex timmars arbetsdag. Den 1 mars påbörjar ett 18 månader långt försök på två särskilda boenden i Nyköpings kommun.

Beslutet att genomföra försöket togs av Nyköpings kommunstyrelse den 6 november 2017. Sedan dess har projektet 6 timmars arbetsdag arbetat igenom ett upplägg och förberett verksamheterna som ska vara med.

Syftet till försöket med 6 timmars arbetsdag är att undersöka hur förkortad arbetstid får betydelse för medarbetarnas hälsa, möjlighet att balansera arbete och fritid samt som ett led i att attrahera fler undersköterskor till kommunen.

Försökverksamheter

Två särskilda boenden (äldreboenden) i kommunens regi samt två likvärdiga referensverksamheter kommer att ingå i försöket.

Hur valde ni ut vilka som skulle vara med?

– Försöksverksamheterna har valts ut med stöd av kommunens HR-avdelning utifrån vissa förvalda kriterier. Eftersom politikerna gärna ville prova på något av våra särskilda boenden så gällde det att hitta vilka som redan har en hög tjänstgöringsgrad för att kunna mäta effekter av sänkningen i arbetstid. Sen behövde vi hitta lämpliga storlekar på enheter och antal medarbetare för att kunna få bra referenser att jämföra med, berättar HR-chefen Madeleine Fälleskog som är projektbeställare.

Målen med 6 timmars arbetsdag

Målen med försöket togs fram på en workshop ihop med ansvariga politiker, projektgrupp, styrgrupp och olika berörda medarbetare och fackliga representanter. Det är viktigt att effekten av försöket är mätbart. Målen som projektet satt upp är:

 • Mer ork för medarbetarna när det gäller jobb och fritid och tid för återhämtning
 • Förbättrad hälsa för medarbetarna
 • Minskning av arbetsskador och tillbud
 • Minskad sjukfrånvaro
 • Minskad kostnad för sjuklön
 • Ökat samarbete
 • Medarbetarna ska bli mer nöjda med arbetet
 • Kommunen ska bli en attraktivare arbetsgivare

Mätningar av effekten görs innan, under och efter försökstiden på försöksboendena och vid referensverksamheterna. Resultaten redovisas sedan när försöksperioden är avslutad.

1 mars invigning

Den 1 mars klipps bandet för projektets början och innan dess håller projektet att se över de sista detaljerna inför starten.

Är det något som fortfarande hänger i luften inför starten?

Rolf Jonsson, projektledare.

– Nu är vi alla taggade inför starten 1 mars efter ett stort arbete av alla inblandande att få rekryteringar, scheman, riktlinjer, enkäter mm på plats. Det ska bli spännande att fortsättningsvis följa upp hur projektet fortlöper, säger Rolf Jonsson, projektledare för 6 timmars arbetsdag.

 

2 reaktioner till “Inför starten av försöket 6 timmars arbetsdag”

  1. Hej
   Denna fråga diskuterades tidigt i Projektet och vi kom inte riktigt fram till hur vi skulle kunna mäta detta.
   Vi kommer att ta denna fråga i beaktande på nytt och jag ber att få återkomma med svar när vi har något konkret svar framme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.