Marcus – Gymkockbyggare

Barn och Fritid (BF) hette det, programmet jag valde i 9:an någon gång. Jag skulle, Om jag kom in hamna på Tessinskolan. Hade hört innan gymnasievalet att ALLA kom in på BF, det var hur lätt som helst! ALLA kom in. Jag med! Jag valde BF främst för att jag ville bli gympalärare, idrottsnörd som jag är men också för att jag inte trodde att jag skulle komma in på de andra valen jag gjorde. Mitt andraval var Hotell/Restaurang och tredje Bygg, i efterhand visade det sig att jag hade kommit in på både mitt andra och tredjeval… och på den vägen är det…

Ofta tänker jag på det här, hur hamnade jag här? Jag som ville ha praktik på ett gym men hamnade på nu nedlagda fritidsenheten, jag som drömde om att bli hockeyspelare eller kanske fotbollsspelare…kockgrejen var mest för att jag tycker om mat och även att laga den, man ska bli glad när man äter, liksom le lite, andra ska se att det är gott det man äter, då är det gott på riktigt. Hänger ni med? Ni vet det där första solmogna smultronet man hittar…jaja, det där är ett helt annat inlägg. Men du, fan va gott det är med choklad! Äsch…jaja, ok, tillbaka till ämnet…

Det är intressant det där med val man gör i livet. Mitt val var och blev BF-programmet. När jag väl var där så var allt som klippt och skuret för mig, jag studerade med likasinnade och många av mina vänner från idrottslivet gick på samma skola. Tessin kändes rätt, sen gjorde det inget att det låg 500m från mitt föräldrahem och även bara ett stenkast från rosvalla där jag tillbringade mycket tid, och gör än idag! Ämnena vi läste fångade mig, inte kärnämnena men de som berörde människor, både mig själv och andra människor. Jag tyckte det blev mer och mer intressant hur jag i min roll kunde påverka en annan människas vardag med hur jag själv förhöll mig eller uttryckte mig. Det var intressant att läsa om hur jag kunde göra skillnad i en annan människas liv och kanske var det det som låg i bakhuvudet och skvalpade när jag kritade ner mina tre gymnasieval…BF, Hotell/restaurang och bygg…göra skillnad, för någon annan…

Idag är jag med i Yrkesinformatörsgruppen i Nyköpings kommun, jag är informatör kring hur det är att jobba som vårdare idag. Eller stödassistent/stödpersonal som det kommer att heta framöver, sunda omformuleringar tycker jag! Jag träffar ibland gymnasieungdomar och även högstadieelever inför framtida val, yrkes eller gymnasieval, det finns massor av vägar att gå! För mig känns det som att det är ännu svårare idag än det var då jag gjorde mina val. Det finns massor av möjligheter att utbilda sig till det man är intresserad av och där kommer min lilla hake…vad är man egentligen intresserad av? Här återgår jag till mig och mina tre val mot gymnasiet, tre helt olika yrkesval men faktiskt så går arbetet ut på samma sak, att göra skillnad för en annan människa. Där landar jag, eller iaf försöker att landa i samtalet med dessa elever. Vad tycker de om, vad vill de hjälpa till med, vad tycker de är intressant i livet och hur känner de när de tänker på sig själva i yrket som mäklare, arborist, handläggare, tapetserare, polis eller vad som. Jag tror reflektionen kring sina val är viktig, det är en resa man själv bygger utifrån de val man gör tidigt i livet.

Ni läsare då, att reflektera och samtala över; vad gjorde att du hamnade där du sitter idag och av vilken anledning? De som finns omkring dig där du jobbar då? Hur hamnade de där? Dina kollegor, de som du ger stöd, anhöriga…hur ser deras resa ut? Vilka val har de tagit på vägen dit där de sitter idag? Är det skillnad på hur beslut tas om man har en funktionsnedsättning eller ej? Finns det lika många val för alla? Har alla tagit sina beslut och gjort sina val på egen hand?

Ta hand om er! Människan är en berättelse!

Marcus

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *