Glad sommar önskar vi på Blåklinten!

Nu börjar barn och pedagoger gå på sommarlov och det här blir Blåklintens sista blogginlägg för terminen.

För en tid sedan firade vi ROSA dagen då vi uppmärksammade Diddi och avslutade vårat arbete kopplat till Babblarna. Vi dansade och sjöng, alla som ville hade rosa kläder och fick en Diddi målad i ansiktet. Vår kokerska Lena hade bakat Diddibröd och bl a kokat rosa gröt. På förmiddagen blev det också filmstund med glass, rosa förstås!


Vi önskar er alla er härlig sommar med tid för bad, lek och riktigt mycket skoj!
Ett tips från oss pedagoger är att träna lite på påklädning nu när vi förhoppningsvis inte behöver ha så mycket kläder på oss…och gärna ta chansen och gå utan blöja och träna på att sitta på pottan eller toaletten.

P.S
Undrar hur stora våra solrosor blivit när vi ses igen…..

Vulkanfest på Vallmon

Vulkanfest

Äntligen var det dags för Vulkafesten som vi planerat för, gissa om alla var laddade för fest! Barnens dekorationer skapade vulkanstämning på hela avdelningen. I hallen kunde vi känna hur det var att gå under lavan och i matrummet blev det festligt med alla girlanger och teckningar.

Vulkanfrukost

Vulkanfrukost med röd gröt , vulkanbröd och vatten med lava bollar serverades, barnen var överrens – det var den godaste frukost vi någonsin ätit. Efter vår vulklanfrukost  var det dags för barnen att trycka sina lavahänder på en vulkan som de målat tidigare. Alla var med och samarbetade, barnen penslade sina händer med vulkanfärger och gjorde handtryck som blev ett stort lavautbrott. Med smartboarden satte vi på musik och hade vulkandans tillsammans, oj vad det dansades till barnens önskelåtar. Bada nakna med Samir och Viktor upprepades ett antal gånger…KUL!

Efter mycket dans och lava målning var det dags att smaska på popcorn, mums!

På barnens önskelista stod det Vulkan experiment och när det var dags att gå ut så var det klart att vi måste testa experimentet med Coca- cola och mentos igen. Coca-cola flaskan grävdes ner i vulkanen, spännande hur det skulle gå den här gången. Jodå, det blev ett utbrott nu också, men barnen tyckte att experimentet blev bättre förra gången – det blev bättre explosion med sprut då.

Vid lunchen fick vi äta lavaglass och smaka på Lenas snövulkaner.

” Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet.” Lpfö 98/16

Med Babblarna i skogen

På veckans skogspromenad fick vi sällskap av Babba, Bibbi och Dadda.
     

De undrade om barnen kunde hitta saker i skogen som hade samma färg som Babba, Bibbi och Dadda har…?

Gissa om de kunde?

Babba fick en massa bruna kottar och så småningom också pinnar och bark.


Bibbi fick en hel bukett med gula blommor och

           Dadda syntes knappt bakom alla gröna blad som barnen plockade.

Vi upptäckte också att äppelbitarna som vi la på marken förra gången vi var i skogen nu var försvunna! Vart hade de tagit vägen?

Kanske fåglar ätit upp dem, tänkte barnen.

Och så plockade vi nytt skräp som hamnat i skogen, tur att Blåklintsbarnen är så bra på det! ”Släng inget skräp där du står! nej, nej, nej, nej, nej!”

Lpfö
Förskolans verksamhet ska utgå från barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter.
Förskolan ska sträva efter att varje barn
”utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära”
”tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld”
”utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp”

Blåklinten: Fest, musik och sol på Förskolans dag!

 

Att mötas av en ballongbåge är en bra start på Förskolans dag!
Hela vår gård var pyntad med vimplar och ballonger och dagen var fylld av festligheter.

Blåklintsbarnens fantastiska maracas var färdiga och de användes flitigt både vid sångstunden inne före frukost och sångstunden ute före lunch.

  

Under hela förmiddagen fanns det många aktiviteter att prova på; måla och bli målad på.., blåsa såpbubblor mm.

Lunchen som barnen hämtade i ”korvkiosken” åt vi ute, bara det ett äventyr! Och extra festligt blev det med Lenas fantastiska randiga fruktglassar.

Dagen avslutades med DropIn café.

Där minglade prinsessor, superhjältar, tigrar, föräldrar, syskon med flera och njöt av en fantastisk avslutning på en fantastisk dag.