Resa 1: I Förintelsens spår i det som var Krakows getto och lägret Plaszow

Den resa i Förintelsens spår som grupp 1 gav sig iväg på förra lördagen kom så till sin sista dag. Temat var: När människorna är borta men husen står kvar. Vi ägnade oss åt olika platser i Krakow som påminner om det judiska livet som fanns här och hur det försvann.

Vi gick på upptäcksfärd från det före detta judiska gettot Podgorze vidare till det som var koncentrationslägret Plaszow. I detta läger styrde Amon Göth med sadistiska metoder och känslokyla. Under resan har vi sett filmen ”Schindler’s list” som både handlar om Krakows judar under Förintelsen och även är inspelad på de autentiska platserna här.

Det som är slående på många av de platser vi kommer till är tomheten efter alla de människor som en gång fanns här. I Plaszow avslutade vi vår resa med att lämna spår efter oss och att tillsammans sjunga med Coldplay i deras låt ”Fix you”.

Den sista kvällssamlingen kändes vemodig men väldigt fin. Eleverna delade med sig av tankar kring resans betydelse för dem och kring hur platserna vi besökt påverkat dem. Här följer utdrag ur en rad elevers kloka och viktiga tankar:

Det viktigaste med den här resan har varit att man lär sig förstå allt vad det innebär att vara människa och vad som är mänskligt. (Ville)

Ibland har jag bara velat lägga mig ner och försvinna för att alla hemskheter bara slår en och bankar i ens huvud. Trots det så ångrar jag INGET och nu är jag en helt ny person. Därför ska du åka på denna resa. (Emma)

Jag tycker att man ska göra en sådan här resa för att verkligen förstå hela Förintelsen men också för att människorna hade ett liv innan som nästan ingen pratar om. […] Man ska verkligen förstå att ett sådant folkmord aldrig har hänt förut och de som gjorde detta var inte dumma i huvudet utan hade ett inbillat problem som de måste lösa. De var som vilka andra människor som helst, med barn och familjer. (Elisabeth)

Det är inte bara viktigt hur människorna dog utan också att bry sig om dem och förstå att de var exakt som du och jag. Vi får aldrig låta historien upprepas och det kommer jag aldrig tillåta. Aldrig. (Pontus)

Nu väntar tidig hemfärd imorgon bitti – och vi kommer hem med många intryck och känslor. Kanske kommer vi hem som andra människor än när vi reste.

Frejas ord om meningsfullhet i livet får avsluta vår resa:

Jag vet precis lika lite om min framtid som alla andra och det är nog därför så många kämpar på. Att få uppleva saker som ger dig något att leva för. Det finns alltid något att kämpa för. Alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.