Resa 1: I Förintelsens spår i det som en gång var Krakows judiska kvarter

Efter en välbehövlig sovmorgon reste vår grupp vidare mot den vackra staden Krakow – Polens historiska hjärta. I de före detta  judiska kvarteren, Kazimierz presenterades en klurig och ganska krävande samarbetsuppgift som basgrupperna skulle utföra. Det var en energisk och fokuserad skara som vandrade runt bland hus och kullerstensgator.

Vi besökte också den lilla och fortfarande aktiva synagogan Remuh. Församlingen består idag av endast ett hundratal medlemmar. Före kriget fanns omkring 60 000 judar i Krakow.

På Remuhs begravningsplats fick eleverna en skrivuppgift och vi samlades vid den så kallade ”Lilla klagomuren” för att avsluta dagens judiska tema. Efter det väntade några timmar med möjlighet till shopping och strosande runt i det vackra gamla Krakow.

Under kvällssamlingen lekte vi med ballonger och alla högläste en valfri text bland alla de texter som skrivits under resan. Här följer några av dessa:

Människovärde menas med att alla människor är lika mycket värda och alla människor har lika mycket värde. Jag vet inte vem det kommer ifrån men jag vet vilka det kommer från – oss människor kommer ordet människovärde ifrån. (Pontus om människovärde)

Mitt radhus (som jag fortfarande bor i) är omringat av skog. I skogen en bit ifrån huset tillbringade jag långa tider. Där brukade jag, min mamma och systrar gå på promenad. Där växte det alla möjliga sorters bär och dem plockade vi och hade i en tårta om det var någons födelsedag eller en paj om det fanns tillräckligt. Där plockade vi också blommor. Denna plats är viktig för mig för där skapade jag oförglömliga minnen med min familj och där kände jag mig som friast.
(Elsa om en viktig plats i min barndom)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.