Första oanmälda jurybesöket från Arla Guldko!

Precis när vi skulle sätta oss för att äta gulaschsoppa till lunch kom Kajsa och berättade för Lillemor att hon hade besök. En av jurymedlemmarna var här på besök! Magnus, som han hette, kom ut till Oceanen och åt lunch med oss här på Hajen. Barnen tyckte det var roligt och han fick många frågor…

Nu återstår fem oanmälda besök av jurymedlemmar från Arla Guldko… Spännande!

 

Tack för all uppmärksamhet

Tack alla föräldrar för trevliga kommentarer och blommor.  Det är jätteroligt att få uppskattning för allt arbete jag och pedagogerna gör.

Nu måste ni hålla tummarna den 27/4 då finalen och prisutdelningen hålls på Grand Hotell i Stockholm.

Badge_Finalist

Valen går till Nybygget!

Idag har sex barn och två pedagoger varit på Nybyggets återvinningscenter. Vi har arbetat med vårt projekt Pelles planetfärd, vi har börjat bygga på en raket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi bad barnen att rita en ritning på raketen. Vilka färger och former ska de ha?
Barnen har valt hur de vill designa sin raket. Vi hittade fina tapeter som vi började klistra på raketen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERADet måste vara lim överallt så det fäster.
OLYMPUS DIGITAL CAMERADet var bra att vi var många då kunde några krypa in i raketen och håller emot, då vi tapetserade på utsidan av raketen.

Vi blev inte färdiga idag, så nästa grupp får fortsätta med raketbygget.

FINAL!!!

Badge_Finalist

Tessins förskola är en av tre förskolor i final i tävlingen Arla Guldko kategorin ”Bästa matglädjeförskola”. Vinnaren utses på Grand hotell i Stockholm den 27/4.

Tävlingen kallas också ”matbranschens Oscar”. Vinnaren får en statyett, utbildningsstipendium på 25 000 kronor, diplom och äran. Övriga deltagare i finalen får 5000kronor i utbildningsbidrag och ett diplom.

Läs mer på om tävlingen på arla.se.

20140925_082616Glädjen är stor! Så här glada blev vår kock och pedagogerna på förskolan när vi fick veta att vi är i final.

 

 

Underbart med vinter!

Idag har det varit full aktivitet på gården när det äntligen har kommit mer snö! OLYMPUS DIGITAL CAMERAHajarna har rullat många snöbollar som blivit till fina snögubbar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAKom och titta, vi har gjort Olof från frost!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHans näsa är av paprika!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVad tror ni händer  inatt när vi häller vatten på snögubben?
OLYMPUS DIGITAL CAMERAFyra fulla vattenkannor bar Valbarnen, nu är snögubben riktigt blöt.

Solgul soppa

IMG_0788

I dag åt vi solgul purésoppa till lunch. Flera av barnen frågade efter receptet, här kommer det.

Receptet är för 4-6 personer.

175g palsternacka

175g rotselleri

260 gmorot

150 g lök

1 1/2 msk olja

1/2 tsk salt

1/2 tsk timjan

nymald svartpeppar

Skär rotsaker och lök i jämnstora bitar. Blanda med olja och kryddor lägg i ugnsfast form och rosta i ugnen 200grader ca 15-20 minuter.

700 g potatis

1,2 l vatten

1 msk buljongpulver

1 dl vispgrädde

Skär potatis i mindre bitar och koka i buljong ca 15 min( samtidigt som rotsakerna är i ugnen). Tillsätt rostade rotfrukter och koka tills allt är mjukt. Mixa soppan slät, rör ned grädden och smaka av.

 

 

Sapere hela veckan lång!

Idag har några barn från Hajen och Valen träffats i matsalen och pratat sapere tillsammans med Jenny. Dagen grönsak är zucchini.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Om vi luktar på zucchinin, vad luktar den?  Barnen tyckte det var svårt att känna någon lukt, men bajs och paprika tyckte några barn.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOm vi tittar på zucchinin hur ser den ut? Som en gurka.

När barnen fick känna på zucchinin kändes den som paprika  eller gurka.

Barnen fick även smaka på grönsaken och de tyckte den smakade gott. När de använde sin hörsel så tyckte den att zucchini lät som knäckebröd eller gurka.

Till lunchen serverades stekt zucchini och paprika.

Lunchen bestod av pasta med tomatsås, riven ost, solroskärnor ,rostade kikärtor.