Lax

I november forskar/ undersöker vi fiskar. På borden när vi äter har vi bilder på fiskar och skaldjur vilket bidrar till spännande diskussioner under måltiden. En dag fick barnen komma in i köket och titta på när Lillemor rensade lax.

.

 Vad heter fisken?

Hur ser den ut?

-silvrig, lång, den är blöt, den simmar fort, silverfärg, vassa tänder, usch den är äcklig, ser ut som en orm

Mat från Afghanistan

Vad har hänt, efter 27 dagar i jorden?

Vi börjar på att prata om kompost. Vi följer upp barnens tankar med att titta på barr och pinnes program om kompost från Utbildningsradion. Barnen vill göra barr och pinnes experiment. Vad ska vi gräva ner? Vi gör en maindmap. vi gräver ner det i vår odlingslåda den 18 september.

https://urskola.se/Produkter/155106-Barr-och-Pinne-raddar-varlden-Kompost

Vad har hänt efter 10 dagar?

Pizzakartonger, har blivit mjuka. Äpplena hade blivit mjuka och någon hade ätit på dem. Bananskalet hade börjat ruttna och var mjuka och bruna. Plastbollen, skeden och glasburken hade inte hänt något med….
Vi avslutade med att gräva ner det igen, sen ska vi gräva upp och kolla igen.. vad har hänt?

efter 27 dagar?

Pizzakartongen är mjuk, bananskalet är brunt, platt, kladdigt, äpplena är mjuka, bruna. Plastbollen, glasburken och plastskeden har bara blivit smutsiga.. vi gräver ner och ska undersöka igen…..

 

Grötbröd och zuccini

Resterna av havregrynsgröten blev till goda havregrötsbaguetter. Vi tänker extra på matsvinn den här veckan och på att ta tillvara så mycket som möjligt.

Nu är det säsong för zucchini, idag blev det zucchini- spaghetti. Hur lång kan den bli? Flera meter, lika lång som en lekpark svarade ett barn, lång och grön som skogen. Om man biter av den blir det två.

Currykikärtor

Idag blev det rostade currykikärtor till lunchen. Värt att prova hemma som ett gott och nyttigt snacks. Häll av och skölj 400gram kokta kikärtor. Torka torra med hushållspapper. Blanda med 2msk.majsstärkelse, 1/2 tsk. curry och 1krm chilipeppar. Stek kikärtorna på hög värme i rikligt med olja 3-5 minuter, tills de får färg och är knapriga. Låt rinna av på hushållspapper och salta.