”Har min växt? Jaa min har växt!”

Dessa uttryck sa barnen ofta när de kom till förskolan och skulle gå och titta på sina växter. Valarna har fått plantera olika frön i mjölkpaket eftersom vi har vårtema på huset. Barnen har fått hälla i jord, valt frön och lagt dem i jorden och till sist vattnat. Sedan har de barn som vill fått vattna sina växter några gånger i veckan.

Förskolan ska sträva efter att varje barn ”utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen” (Lpfö 98, reviderad 2016, s.10)

Såhär såg det ut precis efter att vi planterat fröna.

Efter en vecka såg det ut såhär och barnen tyckte det var väldigt roligt och spännande att det hade blivit lite grönt.

Efter två veckor var det ännu högre och grönare i mjölkpaketen!

Nu har det gått tre veckor och de börjar bli lite för höga nästan. Växterna växter in i varandra och börjar luta åt alla håll och kanter. Därför får alla barnen ta hem sina växter denna vecka och ta hand om dem hemma.

I samband med vårtema och plantering har vi även tittat på några filmer som visar hur det går till när ett frö blir en växt. Barnen var helt fascinerade av filmerna och sa ”woooow” med jämna mellanrum under filmerna, och jag instämmer helt. Jag länkar filmerna så får ni se, titta gärna med barnen!

https://www.youtube.com/watch?v=zPWt5w0lLfo&feature=youtu.be

http://www.videoman.gr/sv/47206

https://www.youtube.com/watch?v=eKo5F87A8a0

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.