Vi planterar i odlingslåda

Först så hämtade vi en jordsäck vid grinden och la den på en cykel och skjutsade den till vår odlingslåda. Vi hällde ut jorden och barnen fick kratta ut sedan gjorde vi rader där barnen fick så sallad och ringblommor. Därefter vattnade vi fröna.

Avslutning vid hamnen

På fredagen förra veckan hade Valarna en avslutningsceremoni för blivande förskoleklassbarnen. Vi gick till hamnen och hade en trevlig stund tillsammans. Vi hade packat med oss lunch och fika som vi åt på plats och sedan lekte vi massor. Avslutningsvis fick barnen varsin medalj för att dem nu har klarat av hela sin förskoleperiod. Vi önskar alla barnen lycka till!

Skräpplockarvecka

Vi har plockat skräp på vår gård och gett skräpet till våra sopmonster. Sopmonstren som vanligtvis står inne på vår hylla tog vi med oss ut på gården för att barnen skulle få träna på att sortera det skräp dem hittar.

Barnen var duktiga och delaktiga i skräpplockandet.

Balans, jämnvikt och sammarbete

Barnen började spontant att balansera hinkar och kastruller på en av våra brädor. Först placerade dem brädan på vår kiosk och lade en hink i mitten. Barnen stod på varsin sida av brädan och placerade hinkarna samtidigt på ändarna  och gjorde justeringar för att hitta en balans och jämnvikt. Dem testade att flytta på hinkarna och diskuterade var och hur hinkarna skulle placeras för att jämnvikten skulle bevaras.

När det blev obalans på brädan och allt rasade började dem glatt om igen!

Vulkanutbrott!

Förra veckan gjorde vi en vulkan av sanden ute på vår gård. Därefter skapade vi en kemisk reaktion av bakpulver, ättika, diskmedel och karamellfärg. Barnen fick säga några hypoteser innan vi blandade alla ingredienser och sedan började det roliga.

Barnen tyckte att experimentet var roligt och spännande, därför skapade vi vulkanutbrott två gånger!

Dinosaurieland

Igår började vi spontant att skapa dinosaurier av toarullar. Sedan målade vi dem och satte dit ögon.

Därefter ville vi utveckla idén genom att skapa en värld för dinosaurierna att leva i. Vad behöver dinosaurierna för att kunna leva och trivas? Några förslag blev ”palmer, gräs, berg, vulkan och snällhet”.

Sedan fick barnen ge sina dinosaurier ett namn och berätta lite fakta kring den. Vi tog kort på varje dinosaurie och skrev en text och satte upp på väggen för att barnen ska kunna titta och berätta om sina djur.

Idag fortsatte vi skapa grejer till dinosaurielandet och vi kunde även börja leka med det som redan var färdigt.

Titta vi har fått schack!

För ett tag sedan fick vi schackpjäser som vi kunde använda till valfritt ändamål men barnen var mer intresserade av att spela schack på riktigt. ”Var är den man spelar på?” frågade dem efter att dem ställt upp alla pjäser på bordet. Ja, problemet var då att vi inte hade någon spelplan, men det löste vi enkelt genom att rita vår egen. 

När spelplanen var färdig ställde vi upp pjäserna där dem ska stå. När barnen spelar använder dem sina egna regler men sålänge båda motståndarna är överens är det inga problem. Att spela schack tränar barnens logiska tänkande, turtagning, kunna hantera vinst och förlust, ta ansvar för gemensamma regler och kunna ha tålamod samt fokusera en längre stund.

Blåsa bubblor

Idag när väderappen visade -1 grader ute ville vi testa att blåsa bubblor ute för att se vad som händer. Sagt och gjort tog vi med oss såpbubblor, egengjorda blåspinnar och muggar ut på gården. Sedan fick barnen turas om att blåsa och dem hjälpte även varandra att doppa pinnarna och hålla i muggen.

Det blev inte riktigt det resultat vi hade hoppats på, nämnligen att bubblorna skulle frysa till is, men barnen hade roligt och det blev många bubblor och glada miner.

Puppet pals

Idag tog vi fram lärplattan och barnen visade intresse för appen ”Puppet pals”. I appen kan barnen välja olika figurer och karaktärer och sedan skapa en egen saga genom att berätta och flytta på figurerna. Det finns möjlighet att spela in barens röst samtidigt som dem berättar och skapar sin saga.

I förskolans läroplan (Skolverket, 2016) står det bl.a. att ”multi­media och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning” (s. 7) samt målet att ”förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra” (s. 10).