Kreativitet & Upptäckarglädje

”Kom, kom jag har hittat något spännande!” ropade en pedagog till barnen från Malmbryggshage och Korvetten som befann sig på gården. ”Det är en kikare som kan användas för att spana på spännande saker. Vill ni testa?” och det må ni tro att barnen ville. Uppdukat vid borden på gården fanns färger, pennor, glitter, lim, paljetter och var sin kikare för de som ville. En grupp använde pennor som grund och den andra gruppen målarfärg. Kikarna skapades individuellt vilket ledde till en fantastisk variation på utsmyckning och uttrycksätt.

Barnen visade stolta upp sina kikare och tog sedan med sig dem på upptäcksfärd på gården och in i sin lek. På ett lekfullt sätt kan vi skapa samt konstruera något som blir ett verktyg in i erfarenheter och upplevelser. Björklund skriver i sin bok att vi människor behöver skapa en ny berättelse om hur vi förhåller oss till den jord vi lever på. Att de barn som växer upp behöver få utrymme för sin fantasi och kreativitet för att fantasi är absolut nödvändigt för att vi ska skapa något nytt. När vi människor kommer på nya sätt att se på världen, bygger de på den erfarenheten världen vi bär med oss (Björklund 2016, s. 47). Vill du veta mer om boken kan du klicka här. Med det i tanken ville vi möjliggöra för barnen att använda sin kreativitet för att skapa fler upplevelser.

Fransiscus delade upp sig och några av dem gick till Stenkullas lekplats med barnen från Sjösa. För de barn som kom tillbaka från ledighet blev det ett bra tillfälle att möta nya barn och pedagoger. För några barn blir det här den sista veckan på förskolan innan de går vidare till skolans värld. De har tillsammans skapat en tankekarta, ett sätt för förskolan att skapa delaktighet och erbjuda inflytande, där de pratat om vad de gjort och vad som behövs göras innan sommarens slut. De blivande skolbarnen från Fransiscus hade ett önskemål om att bland annat gå till sin hemförskola och säga hej då. Specialpedagogen Ylva Ellneby skriver att ett tydligt farväl lär barnen att relationer är viktiga och att människor i deras närhet inte bara kan försvinna. Då får de lättare att knyta an till nya barn och vuxna, säger hon. Vill du läsa mer om avslut och Ellneby kan du klicka här.

 

 

One thought on “Kreativitet & Upptäckarglädje”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.