Hur många barn får plats på en snöhög?

Idag sken solen, fåglarna kvittrade och vi kände att vi ville komma utanför förskolegården. Så idag gick röda Lastbilen på upptäcktsfärd. Vi rörde oss upp mot utkiksberget. Men när vi kommit nästan ända fram upptäckte vi en spännande snöhög. En väldigt hög snöhög. Kunde vi få plats med alla nitton barn uppe på snöhögen?

Vet ni vad…. alla fick plats! Väl uppe upptäckte vi att det fanns tunnlar i snöhögen. Ett av barnen berättade att det var hennes familj som tillsammans byggt tunnlarna. Det blev mycket utforskande, upptäcktsglädje och nyfikenhet och massor av lek vid snöhögarna. Barnen har krupit i tunnlarna, klättrat på snöhögen, åkt kana nedför, haft rollek, guldjakt och några barn solade. De hoppade modigt ner i hålet  för att sedan välja vilken tunnel som var bästa vägen ut.

Det skrattades och tjoades, det var samarbete, turtagning och schyssta kompisar hjälpte till med vantar som åkte ner och hjälpte kompisar upp som halkat på isen. Efter att vi lekt länge provade vi skaren på den stora gräsmattan. För några av barnen höll den, för andra inte. Vi provade att hoppa, springa, krypa och studsa och göra spår.

Sen gick vi till utkiksplatsen. Här klättrade vi i träd, tittade på utsikten, tittade på kartan och pratade om varför Malmbryggshagen heter just Malmbryggshagen. Vi hittade skräp som vi tog med oss tillbaka till förskolan och lämnade till Flamman för återvinning.

Vi tog med oss is in på avdelningen för att se om isbiten är så ren som den ser ut. Isen vill vi gärna smaka på ute ibland. Är den ren? Och hur ser det ut när isen smält?

Fler bilder från vårt äventyr ser ni på tv:n inne på röda. Välkomna in!

Mellofredag på förskolan

Idag är det dagen före den stora festivalen och då intresset varit stort bland barnen så ville vi ha en mello-fredag!

Barnen fick gärna komma lite glittriga till förskolan om de ville, och det var det många som ville. Redan 08.20 drog dansen i gång inne på avdelningarna.

När vi fyllt på med lite frukt kl 9.00, flyttade dansen in i ateljen. Där möttes alla avdelningarna och vi dansade till mellolåtarna i discolamapans sken.

Det är en härlig gemenskap och fantastiska dansrörelser som vi fått uppleva!

9D15EEA4-A395-4E73-9EF4-8C0E64FC9C36

När man dansat färdigt är det skönt att svalka sig vid lufttrumman.

Även köket bidrar med att skapa mellostämning på förskolan. Inne i ateljén finns grönsaker formade med inspiration från melodifestivalens logotyp.

 

När dansen slutat så röstade barnen vilken låt de tyckte skulle vinna genom att lägga på en kloss. Nu inväntar vi bussbarnens röster innan vi får se vilket resultat det blir- det är väldigt jämnt just nu….

UPPDATERING!!!

Nu har bussbarnen kommit tillbaka och röstat – så Sverige…. vi har ett resultat!!!! Vinnare i Malmbryggshagens förskolas omröstning blev SAMIR OCH VIKTOR med SHUFFLA!

TREVLIG HELG!

 

 

Ny städat spelskåp

Idag har vi flyttat vårt spelskåp så att spel och pussel blir mer tillgängliga för barnen. Spel och pussel intresset är högt i barngruppen just nu och det är kul att kunna erbjuda barnen den möjligheten.

Vi resonerar om regler och om att det är viktigt att se till att alla bitarna kommer tillbaka på rätt plats, det är inte roligt att lägga pussel där bitar saknas…

Barnen hjälper varandra att förklara hur ett spel går till och det är ett bra sätt att träna samarbete på!

Genom att spela spel och lägga pussel lär du dig:

 • språk
 • matematik
 • samspel
 • gemenskap
 • koordination
 • logikst tänkande
 • finmotorik
 • glädje
 • tålamod
 • att resonera med andra
 • taktik

Om ni råkar ha ett pussel, eller spel, över så tar vi gärna emot!

Flera babblarkompisar har nu flyttat in

Idag flyttade det in nya babblarkompisar till oss på gröna sidan.

Dadda,Doddo, Diddi, Babba, Bibbi och Bobbo gjorda av mjölkpaket.

Vi pratar färger med barnen- Bobbo är röd, Dadda är grön och Doddo är blå osv.  Vi tar även hjälp av tecken när vi pratar färgerna.

Varje mjölkpaket innehåller olika ljud och väger olika mycket.
Vi tittar, känner och lyssnar.

 

Vi pratar förskoleklass

På fredagar samlar vi våra blivande förskoleklassbarn med lite skolförberedande arbetet, så även i fredags. Än så länge har vi pratat om vilka olika skolor barnen kommer att gå på. Vi har tillsammans gjort ett diagram där vi ser fördelningen av gruppen på de olika skolorna. I år var det en stor spridning.

Med hjälp av smartboarden tog vi fram kartor där vi kunde titta på hur vi tog oss till de olika skolorna och hur byggnaderna såg ut utifrån.

Inne på röda avdelningen har en skärm där vi samlar vårt material om förskoleklass. Här har vi satt upp kartor som visar var skolorna ligger och barnen har skrivit skyltar. Med hjälp av greenscreen har vi fotograferat barnen framför sin respektive blivande skola.

Idag har vi pratat om vad barnen ser fram emot när de börjar förskoleklass, vad rast innebär och vad de kan göra då. När vi pratade om skolan kom det fram ett nytt ord, slöjd. Vad var det? Och vad gör man då?

Välkomna in och titta!

 

 

 

Apor i lekparken

Idag har aporna gått på utflykt till lekparken i Stenkulla. Det var mycket uppskattat av barnen. Vi gungade så att det kittlades i magen. Vi lekte i bilen och vi fick träna våra starka ben och armar för att klättra upp till rutschkanan. En härlig förmiddag i solen!

 

Barnen har nu röstat och vi har ett resultat!

Under förra veckan drog vi igång vår röstning på vad vår grupp på gröna ska heta under vårtermin. Fyra olika förslag har barnen fått välja på, stjärnorna, katterna, grodorna eller kottarna.

Det var väldigt jämnt mellan kottarna och grodorna men vinnare blev kottarna med sju röster!!
(Resultatet på röstningen sitter på väggen in till avdelningen)

Tack till alla som bidrog med förslag på namn

OS-avslutning på förskolan

Så har det blivit dags att avsluta vår OS vecka! Barnen har tappert kämpat och genomfört de olika grenarna och vi har haft sportsliga dagar med mycket gemenskap. Som vi har lärt oss under veckan så symboliserar de olympiska ringarna fem världsdelar som tillsammans representerar idrottslig gemenskap och ett vänskapligt tävlande.

Under gårdagen var det sporterna rodel och skidskytte som fick stå i focus. I planeringen inför tävlingarna har barnen varit delaktiga och kommit på kluriga lösningar kring hur vi här på förskolan skulle kunna göra för att genomföra de olika grenarna.

Idag har vi haft OS avslutning och dagens grenar var curling, ishockey och konståkning. Strax innan lunch tände Jojje grillen ute på förskolegården och lastbilen kunde äta lunch utomhus medan Lådbilen gick in.

Under eftermiddagen var det prisceremonier med medalj-och diplomutdelning på de olika avdelningarna. Aldrig tidigare i historien har vi tilldelats så många guldmedaljer efter fantastiska sportliga prestationer!

Fler bilder, greenscreen-collage och  information om OS finns på de olika avdelningarna. Vi kommer att fortsätta följa medaljstriden mellan de nordiska länderna och hålla oss uppdaterade.

Vi uppmärksammar Alla hjärtans dag ❤️

Idag är det alla hjärtans dag ❤💛💚💙💜🖤💖💗 och det vill vi på förskolan uppmärksamma. Att vi pratar och reflekterar om hur vi visar empati, omtanke och kärlek gentemot varandra är en viktig del av förskolans värdegrundsarbete och social hållbar utveckling. I de olika barngrupperna på förskolan har vi arbetat med det här;

På Röda Lastbilen har Örnar och Delfiner pratat om vad Alla hjärtans  dag är, hur vi kan visa för någon att vi tycker om dem och hur det känns i kroppen när vi är älskade.

Vi har också skapat hjärtan till en gemensam Alla Hjärtans dag tavla och gjort alla hjärtans dag kort.

På Blå Lastbilen har Lejonen skapat hjärtan i lera, gjort en hjärtblomma och ett familjeporträtt med tum-hjärtan.

På Lådbilen har vi gjort alla hjärtans dag kort. Vi har vikt toarullar som vi tryckte röda hjärtan på svarta papper. Korten får barnen ta med hem idag.

Även från köket  fick vi extra mycket kärlek idag. Vår sallad var prydd med hjärtan och pannkaka till mellanmålet.

 

Ha en fortsatt trevlig alla hjärtans dag och ta hand om varandra!