Att vara en del av omvärlden

Vi kan stolt berätta att vi tillsammans med den upphittade getingspindeln nu finns på SN:s hemsida till beskådan.

Tyvärr gick det inte att länka artikeln. Men titta på www.se.se

Vi har släppt ut getingspindeln som gett sig iväg på nya äventyr. Men spännande var det, trots att den inte presenterade sig närmare.

Vi har även stolta barn som börjar bli klara med sina sopsamlarmonsterböcker. En härlig mångfald monster med bra intentioner till att hjälpa oss bli bättre på att återvinna och bidra till en bättre värld.

Trevlig helg!

Utematlagning och vi träffar sista sopsamlarmonstret

Igår träffade Örnarna och Delfinerna ett sopsamlarmonster som såg ut såhär.

Barnen berättade;

”Som en vampyr. Monster. Samlar på burkar och flaskor. Hon biter med vassa tänder. Samlar hon på vassa saker? Långa, spetsiga öron.”

Innan vi gick ut idag på förmiddagen träffade vi vårt sista sopsamlarmonster. Det såg mycket snällare ut än Farao tyckte barnen. Men vad samlade det på?

”Löv, träd, fåglar, blommor, kvistar.” Funderade barnen.

När vi pratat om vårt sista sopsamlarmonster tittade vi på vårt nya inköp. Vi har investerat i en bokashi-kompost. Vi ska börja använda den nästa vecka och då kommer vi få bra jord och växtnäring ur den. Perfekt för våra odlingar och växter.

Efter det gick vi ut och rensade ur våra förråd på trasiga saker. Vi har också hoppat och lekt i vattenpölarna. När vi städat, rensat och lekt så bjöds vi på mat ute. Jojje bjöd på grillad kycklingfilé, ris, örtmajonäs, chimichurri och grönsaker. Så gott!

Under dagen idag har några av barnen gjort färdigt sina sopsamlarmonsterböcker. Väldigt stolta!

Vi hittar en spindel på gården…

Idag på morgonen när vi gick ut på gården gjorde vi en ovanlig och spännande upptäckt. På ena hörnet av vår ute kub satt något, för sin art, väldigt stort och randigt.

Vi fångade in den i en lupp och tittade närmare på den. Vi sökte på nätet och hittade vad det var…

Det var en ovanlig spindel. En getingspindel…

Vi gjorde iordning en burk med lufthål och lite gräs och pinnar.

Den var så ovanlig att vi tyckte att den var värd att tips SN om den.

Så vid 13.30 tiden kom en reporter hit och filmade och intervjuade några barn och Jenny. Reportaget kommer på SN:s hemsida och troligen i papperstidningen också!

Gå gärna in och läs om den: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Getingspindel#

Lejonen möter nya monster!

I början på veckan tog vi fram de fyra monstrerna som vi fått möta tidigare. Barnen fick sortera olika återvinningsmaterial och se vilket monster som samlade på vilka saker.

Barnen hade stor koll på de olika monstren och på vilka saker som dem samlade på.

Den här veckan har barnen i Lejongruppen fått möta två nya monster.

Det första monstret var Batman:

”Batman behöver batterier för att kunna laddas.”

”hela dagen letade han efter batterier, de små runda”

”jag har batterier hemma hos mig, till min tv”.

Det andra monstret vi fick möta är:

”flamman samlar på saker som man kan elda upp.”

”cd-skivor och diskborste”.

Låt gärna Ert barn få berätta om monstren som vi har pratat om på förskolan.

Vi skapar en lejontavla av återvinningsmaterial!

året sommaruppdrag var detta:

Vi har utifrån detta sommaruppdrag använt oss av olika återvinningsmaterial både hemifrån och från förskolan!

Några av barnens tankar:

”Det här är plast, det gillar Plastis”

”det här är kartong lejonets huvud som Pappis samlar på”

Barnen har fått välja ett material att klistra på vårt lejon!

Det är inte riktigt färdigt ännu men här kommer en under-processen-bild.

Röda skapar årstidsbord och sopsamlarmonster

Igår träffade vi ett nytt sopsamlarmonster. Vi börjar bli väldigt bra på att klura ut vilka olika återbruksmaterial monstren samlar på.

Det här berättade barnen om Metallika utifrån att ha sett bilden.

”Metall. Han har en burk på huvudet. Den har ett öga.”

Idag träffade vi ett nytt  sopsamlarmonster som vi ritat och lagt till i vår sopsamlarbok. Nu har vi bara tre monster kvar att träffa innan våra böcker är redo för att tas med hem.

Här är barnens funderingar om det monstret.

”El. Trasiga ipads. Blixt. Min iPad är sprucken. Min med. Den har som en krona. Det är el. Lampor och ipads behöver el. Telefoner också.”

Vi pratade om att de andra monstren inte ville krama Ellis för att de kunde få en elektrisk stöt. Vad var det?

”Jag har fått det på studsmattan. Jag med. Jag har också fått av studsmattan och av mamma.”

Vad tror ni händer om Ellis kramar Lysien?

”Då tänds nog hans lampor. Eller kanske går sönder. Han får en jättestöt.”

Havsörnarna gick till skolskogen. På väg dit satte vi på oss våra ”höstglasögon”. Vi hittade röda, gula och bruna löv, älggodis (Ljung), lingon, svampar och rönnbär bl.a. Inne på förskolan gjorde vi iordning ett årstidsbord i hallen. Det får man gärna titta på men låt gärna sakerna vara kvar på bordet!

När vi satte oss för att äta lunch fick barnen syn på att våra mjölkpaket var annorlunda. Vad hade hänt?

Jo, precis som vi jobbar med hållbar utveckling så har de som tillverkar mjölkpaketen tagit ställning för ett mer hållbart tänkande och ställningstagande för lägre klimatpåverkan. Så nu är ekomjölkpaketen gjorda av endast förnybara material. Trä och biomaterial. Häftigt, eller hur!!!

 

 

Monster, återvinning, hållbart tänkande, genus och disco

Fredag. Dags för veckans sista monster som väckte många tankar och funderingar hos barnen. När vi visade bilden så berättade barnen i Havsörnarna och Delfinerna.

”Lampa på huvudet. Laddare i handen. Nej, en sladd. Glödlampa. Där är ett rör. Han samlar på lysrör. Lysrör i taket. Det visste jag. Det hade vi i vårt gamla hus.

När vi berättat om Lysien och att han var mörkrädd och tände lampor då ville barnen också berätta.

” Jag har en lampa tänd när jag sover. Jag med, en nattlampa. Jag har det med. Inte jag. Min är trasig. Pappa ska laga den. När jag sover lyser min lampa blått. Min lyser gult. Min lyser orange. Min Dorislampa lyser gult. Jag har en Baymaxlampa. Han är mörkrädd, det är jag med. När lampan är tänd blir han inte rädd. Jag är rädd för zombies. Jag har en ficklampa. Jag tänder lampan i mitt rum, då blir jag inte rädd.”

Under dagen har vi ritat våra egna Lysiens till våra sopsamlarmonsterböcker. När vi träffat alla monster får vi ta med vår bok hem. Sina egna monster får vi måla i vilka färger vi vill.

Under vilan tittade vi på Skymningssagan om Stures nya jacka.

Efteråt pratade vi om att hur är det, finns det kill- och tjejjackor? Här var barnen inte inte riktigt överens och det blev många diskussioner. Vi pratade både genus och hållbarhetstänkande.

Efter vilan gick Havsörnarna ut med vår återvinning till vårt sopsorteringshus på baksidan av förskolan. Sen blev det fredagsdisco på gården och fri lek innan mellanmålet.

TREVLIG HELG! 

 

Bland monster och återvinning

Under gårdagen mötte Örnarna och Delfinerna ett nytt sopsamlarmonster. Vad trodde barnen att det samlade på?

” Glas. Mörkt glas. Den har sånt där på kinden. Den kanske har skurit sig? Det är ett sår. Den har tre ögon. Många ben. Sex ben ser jag.”

Sen gick Örnarna på upptäcktsfärd till vårt soprum. Där tittade vi vilka olika kärl som fanns och vilka monster som kunde bo i vårt soprum. Vi hittade också Flammans kärl som var spännande kärl, men de luktade inte så gott. Ett av dem var fullt med blöjor. Vi hittade också massor med skräp som vi sorterade när vi gick från förskolan till parkeringen. En hel påse skräp!!!!

Idag träffade vi ännu ett monster.

Vi undrar om vi har någon förälder eller mor/farförälder som är duktig att virka? Eller sugen på att lära sig något nytt? Vi skulle gärna vilja ha virkade sopsamlarmonster.

Nu börjar även sopsamlarmonstren dyka upp i leken, teckningar och på TV.

 

 

 

Kan man måla med regnvatten?

På gula sidan har vi den gångna veckan diskuterat tillsammans vad vi använder vårt dricksvatten till. Syftet är att barnen ska börja förstå att det är viktigt att vara varsam med vårt dricksvatten, att det inte är en oändlig resurs.

Idag fick barnen undersöka om man istället för kranvatten kan använda regnvatten för att måla med vattenfärger. Om det fungerade? Självklart! till en början var barnen fundersamma på varför vi gick till vattenpölen och hämtade vatten. När dem förstod att det fungerar precis lika bra att använda sig av regnvattnet så gick dem själva och fyllde på sina skålar när vattnet var slut. En rolig förmiddag på gården!

Första promenaden

Idag var det promenad premiär för barnen på den gröna sidan. Vi gick på fordonsspaning. Oj vad spännande att åka alla tillsammans i vagnarna. Vi promenerade till gångbron som går över den stora sjösavägen. Barnen tyckte det var spännande med bilarna som körde snabbt under oss.