Apor i lekparken

Idag har aporna gått på utflykt till lekparken i Stenkulla. Det var mycket uppskattat av barnen. Vi gungade så att det kittlades i magen. Vi lekte i bilen och vi fick träna våra starka ben och armar för att klättra upp till rutschkanan. En härlig förmiddag i solen!

 

Barnen har nu röstat och vi har ett resultat!

Under förra veckan drog vi igång vår röstning på vad vår grupp på gröna ska heta under vårtermin. Fyra olika förslag har barnen fått välja på, stjärnorna, katterna, grodorna eller kottarna.

Det var väldigt jämnt mellan kottarna och grodorna men vinnare blev kottarna med sju röster!!
(Resultatet på röstningen sitter på väggen in till avdelningen)

Tack till alla som bidrog med förslag på namn

OS-avslutning på förskolan

Så har det blivit dags att avsluta vår OS vecka! Barnen har tappert kämpat och genomfört de olika grenarna och vi har haft sportsliga dagar med mycket gemenskap. Som vi har lärt oss under veckan så symboliserar de olympiska ringarna fem världsdelar som tillsammans representerar idrottslig gemenskap och ett vänskapligt tävlande.

Under gårdagen var det sporterna rodel och skidskytte som fick stå i focus. I planeringen inför tävlingarna har barnen varit delaktiga och kommit på kluriga lösningar kring hur vi här på förskolan skulle kunna göra för att genomföra de olika grenarna.

Idag har vi haft OS avslutning och dagens grenar var curling, ishockey och konståkning. Strax innan lunch tände Jojje grillen ute på förskolegården och lastbilen kunde äta lunch utomhus medan Lådbilen gick in.

Under eftermiddagen var det prisceremonier med medalj-och diplomutdelning på de olika avdelningarna. Aldrig tidigare i historien har vi tilldelats så många guldmedaljer efter fantastiska sportliga prestationer!

Fler bilder, greenscreen-collage och  information om OS finns på de olika avdelningarna. Vi kommer att fortsätta följa medaljstriden mellan de nordiska länderna och hålla oss uppdaterade.

Vi uppmärksammar Alla hjärtans dag ❤️

Idag är det alla hjärtans dag ❤💛💚💙💜🖤💖💗 och det vill vi på förskolan uppmärksamma. Att vi pratar och reflekterar om hur vi visar empati, omtanke och kärlek gentemot varandra är en viktig del av förskolans värdegrundsarbete och social hållbar utveckling. I de olika barngrupperna på förskolan har vi arbetat med det här;

På Röda Lastbilen har Örnar och Delfiner pratat om vad Alla hjärtans  dag är, hur vi kan visa för någon att vi tycker om dem och hur det känns i kroppen när vi är älskade.

Vi har också skapat hjärtan till en gemensam Alla Hjärtans dag tavla och gjort alla hjärtans dag kort.

På Blå Lastbilen har Lejonen skapat hjärtan i lera, gjort en hjärtblomma och ett familjeporträtt med tum-hjärtan.

På Lådbilen har vi gjort alla hjärtans dag kort. Vi har vikt toarullar som vi tryckte röda hjärtan på svarta papper. Korten får barnen ta med hem idag.

Även från köket  fick vi extra mycket kärlek idag. Vår sallad var prydd med hjärtan och pannkaka till mellanmålet.

 

Ha en fortsatt trevlig alla hjärtans dag och ta hand om varandra!

 

 

OS på Malmbryggshagen är igång!

Starskottet har gått för vårt alldeles egna OS här på malmbryggshagen! Under förra veckan började förberedelserna och vi har tillsammans tittat på klipp där olika vintersporter har presenterats.

Idag samlades hela förskolan ute på gården, det hade blivit dags att starta tävlingarna! I dag har det fokuserats på backhoppning och springslalom och det var med stor entusiasm som barnen provade på de olika grenarna.

En annan sak som är rolig att följa är hur det går i medaljstriden, inne på Lastbilen har vi tillsammans skapat ett diagram där vi kan se hur många medaljer som Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island hittills har lyckats vinna.

Imorgon forsätter tävlingarna!

 

Att förbereda ett OS.

Nu håller vi på att förbereda oss för att arrangera vårt egna OS som kommer att gå av stapeln nästa vecka. Under tre dagar kommer vi ta oss an olika vintersporter.

Vi pratar om och tittar på projektorn vilka olika sporter som deltar. Fråga gärna ditt barn vilka sporter vi tittat på, och kom gärna in och titta på barnens gemensamma tankekartor.

Vi har tittat på de olika symbolerna för OS. Vad symboliserar ringarna? Varför är de just blå, svart, röd, gul och gröna ringar mot en vit bakgrund?

(De fem ringarna är en symbol för att de olympiska spelen engagerar fem världsdelar i en idrottslig gemenskap och ett vänskapligt tävlande.

Världs­delarna är Asien, Oceanien, Europa och Afrika samt Nord- och Sydamerika (räknas som en världsdel). Symbolen med färgerna blått, gult, svart, grönt och rött mot vit bakgrund innehåller samtliga färger på hela världens nationella flaggor)

Varför finns det en eld? Vem tände den och vart? Och hur kommer den fram till Sydkorea?

(Den olympiska elden, OS-elden, är en av de viktigaste symbolerna för de Olympiska spelen.

I antikens Grekland representerade elden kontakt med gudarna. Enligt grekisk mytologi fick människorna eld först sedan Prometheus stulit den från gudarna för att ge den till människorna. Då Zeus fick reda på detta blev han arg och straffade både människorna och Prometheus. För att hedra gudarna brann det alltid en eld på Hestias altare i Olympia.)

Imorgon fortsätter våra förberedelser….

Fredagspyssel med fingerfärg och paljetter

Idag har vi introducerat fingerfärg för barnen på gröna sidan och låtit kreativiteten flödat fritt.

Vill man inte använda fingret så går det lika bra med hela handen.

 

Vi tog även fram paljetter som barnen fick limma på ett bit kartong.  Härlig finmotoriksövning, då barnen gör allt med händerna.

Fina små tavlor som kommer hängas upp på avdelning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att skapa kreativa lärmiljöer

Hur vill vi att det ska se ut i våra miljöer? Var har barnen möjlighet att göra sin röst hörd och påverka utformningen av sin miljö och sin vardag? Inom vårt fokusområde Hållbar utveckling i en digital värld har vi pratat mycket om demokrati och demokratiska lärptocesser. Hur involverar vi barnen och och hur vi synliggör dessa i vår verksamhet?

För att göra barnen delaktiga i skapandet av våra miljöer så satt Örnarna i förra veckan efter en yogasaga på loftet och tänkte högt tillsammans. Hur vill vi att det ska se ut här? Barnen berättade och pedagogen samlade tankarna i en tankekarta.

Under den här veckan har vi börjat skapa till loftet. Det blev stormålning där vi först målade skogen. För att inspireras och hamna i rätt kreativ stämning satte vi på naturljud och skogsbilder på smartboarden.

IMG_6967

Sen fortsatte vi med gräs, blommor och solen. Barnen diskuterade, samspelade och hjälptes åt.

Nu kommer det att kännas ännu mysigare att komma upp på loftet för yoga, massagesagor eller för att lyssna på en bok, saga eller drama.

Vi har också många fina sopsamlarmonster i trolldeg för beskådan att beundra i vår ytterhall.

Trevlig helg! 

 

 

 

Apor på hal is

Igår gick aporna iväg på promenad. Vi bestämde oss för att gå till bilbron.

När vi kom fram insåg vi att det var isgata hela backen upp till bron. Vi funderade på hur vi skulle ta oss upp.

Vi hick på sidan och fick öva på att hålla balansen. Tillslut kom vi upp. Vi hade turen på våran sida då det var många bilar och lastbilar ute och åkte. Vi kände att det gungade i bron när lastbilarna körde under bron.

Barn är bra på att komma på lösningar, det fick vi se prov på när vi skulle ta oss ner för den isiga backen.

Barnen åkte kana hela vägen ner:)

Trevlig helg!

Lejonens spårjakt!

Idag var Lejonen på utflykt i vår skolskog.  Barnen hittade genast massa olika spår i skogen. Det startades direkt en spårjakt. Fråga gärna ditt barn vems spår som vi hittade i snön.

Idag gick vi även förbi isberget och där fanns det massa is att utforska.