Äntligen får Örnarna börja åka förskolebuss

Det var sex stycken spända barn och Ingela i Örnarna som samlades idag på morgonen för att få börja introduceras på förskolebussen av några Valar. Vad vi har längtat!!! Barnen har haft många tankar och funderingar kring bussen.

Men barnen var överens om att lyssna var jätteviktigt!!! Vi samlades vid trädet med den runda bänken runt. Så kom vår busschaufför Benno och hämtade oss. Så gick vi till förskolebussen…

Väl framme vid bussen visade Valarna hur vi skulle stå utmed bussen. Så fick vi gå upp två och två, sätta oss på det översta trappsteget och ta av oss skorna, vantarna och mössan. De skulle vi ställa på skohyllan. Sen fick vi gå längst fram i bussen och sätta oss.

Benno hjälpte oss att sätta på bältet. Sen visade han hur vi ska göra när vi har bältet på oss. Så frågade han i mikrofonen; Har alla bältet på sig? Så bakade vi ut från förskolan under fniss och jubel.

”Åh kolla. Åh vad coolt! Nu åker vi!!! Vi åker bussen. Hej då förskolan. Jag vinkar till alla.”

Vår första destination var – Spöklekparken. Det blev en förmiddag full av skratt, upptäckarglädje och motorik.

Vår andra destination blev Söraskogen där vi serverades lunch. Vi fick fiskgryta och potatis i en kåsa och så fick vi äta med en konstig sked som var en gaffel och kniv på också. Den berättade Ingela att den hette spork. Medan vi åt lyssnade vi på Alfons-sagor.

Efter lunchen provade vi toaletten innan vi gick ut och lekte i skogen. Det fanns många citronfjärilar i skogen.

Det var spännande att upptäcka en ny skog. Där visade Valarna oss en spännande balansbana.

Vi hittade också många fina blåsippor, såg ett flygplan  och mumsade mellanmål ute. Vilken toppendag! Tack Valarna, Sussie och Benno för idag 💙. Nu längtar vi redan till nästa gång vi får åka förskolebuss.

Örnarna funderar över skräptjuven

Idag fick alla Lastbilsbarn en tidning om återvinning som vi bloggat om tidigare. Barnen blev väldigt nyfikna så innan lunchen läste vi en bit in i historien. Ända fram till att Bamse och Lilleskutt vaktar soptunnan. Men vem kunde det vara som tagit allt skräp?

Här är barnens tankar;

”Den skräptjuven, han äter nog skräp. Vargen. Reginald Räv. Trollkarlen. Tjuven och han äter banan. Skräptjuven. Maskinen som suger upp allt skräp. En dinosaurie. Spöket. Sigmaskinen. Tjuven. Ett spöke. Nån som äter skräp.”

Ja, vem kan det vara???? Hur ser skräptjuven ut?

”Den har skräpkläder. Och skräphatt. Han har en nyckel till huvud. Och skräpskor. Jag har sett en på TV.”

Spännande…..

 

Återvinning med Bamse

Uppladdningen inför skräppplockardagarna fortsätter. Idag får alla Lastbilsbarn en serietidning om återvinning med sig hem.

Tillsammans med Bamse lär vi oss mer om återvinning. Vi har bläddrat, läst och kikat lite olika i barngrupperna. Så läs gärna mer tillsammans hemma 😊.

Kan ni hjälpa Bamse med sorteringsuppdraget?

 

Örnarna förbereder sig och skärper blicken

Nästa vecka börjar Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Så igår började Örnarna prata om skräp.

Vad är skräp? Här är barnens tankar och funderingar;

”Det är bara vanligt skräp. Plast. Mat kastar man i komposten. Sopbilen sopar upp den och åker till berget och lägger den någonstans.

Hur håller vi rent?

”Om vi spiller mat, då måste vi tvätta. Om kläderna är smutsiga måste man tvätta också! Sopbilen lägger det på soptippen. Människorna lägger i soptunnan. Bananskal kan man trampa på och halka så man gör sig illa.”

Sedan fick de titta på en bild från havet. Såg de något skräp där? De gjorde de. Tillsammans hittade de allt skräp!!!

Idag gick Kungsörnarna på upptäcktsfärd och kom inte långt från förskolan förrän vi hittade skräp. Som tur är finns det soptunnor utmed vägen där vi kunde kasta skräpet 👍. Men vi hittade också fina tussilago och snö. Väl i skogen övade vi motorik. Vi besteg vi berg, klättrade över stockar och balanserade på stockar. När vi gick tillbaka till förskolan hittade vi ett STORT skräp. Så stort att det inte fick plats i soptunnan!!!!!

Vi behövde hjälpas åt allihopa tillsammans för att orka bära hem skräpet. Så gick vi till vårt soprum där vi fick vika skräpet för att få ner det i sopkärlet.

Vi fortsätter att prata om skräp så att vi har kalibrerat våra ”skräpplockarglasögon” extra mycket till nästa vecka. Tillsammans gör vi skillnad!!!!

 

 

Vi kunde inte hålla oss…

..Så idag har vi i Delfingruppen grävt upp plankan för att tjuvkika och undersöka vad som hänt så här långt!

Tror ni att vi kom ihåg vart vi grävt ner plankan? Absolut, barnen förklarade ivrigt att plankan var nergrävd uppe vid myrstacken och när vi kom närmare såg vi att den pinnen vi markerat med låg kvar.

När vi grävt ett tag så såg vi plankan och tog upp den men hade det hänt nått med sakerna som vi spikat dit?

”Bananskalet är borta!”

”Men tuggummit, plasten och lite av äpplet är kvar”

”Och kolla där är spiken som bananen satt fast med”

Tillsammans diskuterade vi kring hur bananskalet hade försvunnit och varför tuggummit och godispappret var kvar?

”Skalbaggen har ätit upp bananskalet”

” Ja skalbaggar men jag tror det är masken som har ätit upp skalet”

”Men masken äter inte spik och plast då får den ont i magen”

På förskolan har vi lyssnat på en låt som handlar om masken Sigge som berättar vad han kan och inte kan äta och att det är viktigt att tänka på att inte kasta skräp i naturen.

Nu är plankan nergrävd igen så ser vi vad som har hänt om ytterligare några veckor.

Påskpyssel i Söras magiska skog

På måndagförmiddagen var Valgruppen på Söra. På förmiddagen stannade vi inne på bussen och skapade höns av äggkartong.

Det blev både hönor o kycklingar i olika färger och så en tupp förståss som håller reda på flocken.

Det var tydligt att våren är här för vi hittade blåsippor överallt. Alla hade inte slagit ut än men de var vackra ändå.Vid ett vält träd blev vi fast en stund och lekte. Tänk att naturen erbjuder egna lekplatser som erbjuder både klättring, balansgång och mycket mer.

Som vanligt när vi är ute med bussen förvandlas vi alla till äventyrliga upptäckare och det finns saker som fångar våra blickar både högt och lågt. Vi fann en grön sten, en hjärtformad rot och ett träd som blev två träd.

Glad Påsk!!!

Örnarna odlar och undersöker

Inne på blå sidan har Örnarna snart fyllt hela fönstret med olika odlingar. Vi började med äppelkärnor och har sedan fortsatt att plantera pumpa, avokado, gurka, sallad, vaxbönor och gurka.

Barnen är väldigt nyfikna på odlingarna och tittar till dem, undersöker om de växt någonting mer och om det kommit några rötter på våra avokadokärnor. Vi vattnar och har planterat om pumpan som trivdes väldigt bra i vårt fönster och växte ur sina mjölkpaket.
Alla Örnar har fått ur våra odlingar fått välja en planta som vi tittat lite närmare på. Vi pratade om hur den såg ut. Var den lång eller kort? Hur såg själken ut? Hur såg bladen ut? Barnen fick studera sin planta och rita av den med blyerts.

Vi har pratat om vad frön och plantor behöver för att växa och Jenny har illustrerat det genom en fönstermålning.

Vi tittade sedan på en film där vi kunde se hur frön växer upp ur jorden jättefort. Det tyckte vi var väldigt roligt och spännande. Så vi tittade på filmen två gånger 🙂

Vi har sedan börjat färglägga våra plantor med blyertspennor.

Vi kommer sedan att börja titta närmare på våra plantor. Hur ser de ut om vi tittar genom förstoringsglaset?

 

 

 

Örnarna går vilse…eller?

Under gårdagen gick Havsörnarna iväg på upptäcktsfärd. Vi besteg ett högt berg och tittade på utsikten. När vi tittat på utsikten undersökte vi mossan som vi tyckte var mjuk och skön. Sedan la vi oss tillrätta i mossan och lyssnade på Sagan om Vilse som gick vilse.

Idag var det Kungsörnarnas tur att gå på upptäcktsfärd. Vi besteg också ett berg och tittade på utsikten. Vet ni vad vi såg? Vi såg förskolan!!! Och vi såg alla barnen som var ute och lekte på förskolegården.  Maria och Susanne såg oss när vi stod uppe på berget och då vinkade de. Vi vinkade jättemycket tillbaka. Vi la oss också i mossan och lyssnade på Sagan och Vilse som gick vilse. Vad gör vi om vi går vilse?

 

Precis som Vilse letade vi i örnarna upp ett träd och kramade. Det är viktigt att vi inte springer hit och dit i skogen om vi inte hittar och har gått vilse. Vi stannar och kramar ett träd till en vuxen kommer och hittar oss. För om ett barn kommer bort i skogen så letar de vuxna jättemycket tills de hittar barnet.

Vilse hängde också upp saker i sin gran. Vad hängde han upp? Be barnen berätta. Han hängde upp saker för att hans morfar berättat att om han hänger upp saker i sitt kompisträd så ser de vuxna det och vet att de ska leta där. Vilse hittade också någonting i sin ficka. Då behövde han inte ropa på hjälp utan kunde använda den istället. Vad var det?

När Kungsörnarna kom tillbaka till förskolan efter att ha gått i en stentrappa nedför berget så samlades vi alla inne på blå och tittade på en film med projektorn. Den var en livsviktig film som handlade om Vera som gick vilse.

 

Det är många viktiga saker att tänka på när vi är på upptäcktsfärd.