Barns inflytande

”I förskolan läggs grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar dör sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av verksamheten” Skolverket (2016).

De yngsta barnens intresse för grävmaskiner och andra fordon har blivit något som har bidragit till mycket kommunikation mellan barnen. De pratar, visar och uttrycker sig mer och mer. De visar entusiasm och glädje och det blir många spännande möten. När vi upptäckte att rondellen vis förskolan ska asfalteras ringde vi och kollade när asfalten ska läggas. Idag hade arbetarna en stor publik. Spännande att se vart detta tar vägen.

Nytt av gammalt

Ett barn får syn på boken ”Efter sista slurken” och säger Jag vill läsa den.

Vi läser och under tiden pratar vi om det vi hört eller ser på bilderna:

 

E: För att inte djuren ska dö, de får ont i magen. Det är farligt.

M: Djuren kan skada sig.

S: Man måste panta. Det är så där – det blir nya burkar. De går till fabriken och så blir det nya burkar.

När dokumentationen görs via datorn sitter ett barn med och säger: Panta burkar kan vara olika, men man får inte slänga dem i vattnet.

 

När E får se bilden på en och får frågan vad den betyder säger han Återvinning! Man kan återvinna skräp. Det finns skräp i rymden – rymdskräp.

 

Som vi har längtat!

I flera veckor har barnen frågat ”Är det nu på fredag vi ska träffa Vattenmannen och Speed?”

Nu i fredags var det äntligen dags!

Stora delar av Korvetten tog sig ner till stadshuset för att uppleva en härlig föreställning. En föreställning som fängslade en hel stad. Med sång och musik fick vi följa med på en resa där hållbar utveckling låg i fokus.

 

 

Barnen visade vägen!

På Hemligheten är vårt fokus att barnen ska känna att de har delaktighet och inflytande utifrån sina egna förutsättningar. Vi gick på en promenad där barnens intresse fick styra vår väg. Det som fångade barnens intresse var främst olika fordon som grävmaskin, traktor och skylift. Men även vindsnurrorna på Alphas tak var spännande.

När vi kom tillbaka till förskolan tittade vi på bilderna i lärplattan och barnen satte ord på allt de såg. Bilderna och barnens reflektioner sitter nu synliga i vår miljö och fångar barnen om och om igen.

Förbereda utställningen!

Nu är det dags för utställning!

Några barn från varje grupp på överraskningen fick tillsammans åka ner till stadshuset för att göra ordning inför utställningen.

Vi tog våra elcyklar ner till stadshuset, det var väldigt uppskattat.                     -Detta är det roligaste jag har gjort!

-Vi kan åka överallt, kan vi åka hem till mig?

Nästa vecka kommer alla barnen få åka ner och ta del av alla barnens arbete och få träffa Vattenmannen och Speed från UR play, som har gjort filmer om hållbar utveckling.

Alla är välkomna på utställningen!

 

 

Idag snickrade vi ute på gården och orienterade!

-det var lätt som en fjäder, säger Mille. Ella säger: – det var ganska kul, det var fyra skärmar. det var jättekul. jag har gjort playdoh lera. rosa.vi lekte häxor och gjorde häxkakor.

Mille: -hajen har fått fenor, tänder och vi har blandat färgen till hajen

 

Jag vill också ha en sked!

Onsdag förmiddag och barnen är på förskolans gård. Där det förut varit mängder med vatten har det nu blivit is. Isen har fyllt hela sandlådan och en bra bit av gården. Ett barn tar en bandyklubba och vill hacka på isen. Den brister efter några slag och fram kommer vattnet. De andra barnen blir inspirerade och vill också jobba – som de utrycker det. Tillsammans kämpar de för att få hål på isen.

Ett barn går och hämtar stora spaden. Jättetugnt var det säger ett barn var på ett annat barn gärna vill också ha en sked. Barnet går iväg för att hämta den stora skyffeln. Sedan står de vid kanten och jobbar sida vid sida.

 

Sedan upptäcker ett barn att det ligger en ratt, dvs ett litet hjul fastfruset. Då jobbar de för att få fram hjulet. Vid kanten av all is sätter de sig sedan för att ta en paus. De som vill vara med blir välkomna genom att de skapar plats till varandra. När vi skapar dokumentationen säger N. jag kunde inte gräva bort de där isen med lilla spaden. Det var inte så lätt. Jag bankade sönder isen med stora spaden.

Runt denna sandlåda med is och kallt vatten spenderar de sin förmiddag. Vi pratar om hur vatten blir is, vad som känns tungt och hur det låter när isen går sönder. Barnen samtalar samt resonerar med varandra och inspirerar varandra i sin lek. I leken kan samarbetet och deras samspel lyftas för att synliggöra de positiva handlingarna som skapar inkludering och delaktighet.

 

Vi på Överraskningen ska delta i en utställning på Stadshuset under vecka 16-17 och vi har funderat tillsammans med barnen på vad en utställning är för       något och vad vi vill visa. -På en utställning ska man visa saker som man har gjort. Och man ska berätta saker. Just nu håller vi på att göra en väldigt stor haj av hönsnät och papier mache som ska få ta plats på vår utställning. Genom detta får barnen möjlighet att prova en ny teknik och samarbetet hamnar i fokus.