Det är en djungel där ute!

Nisse är på besök igen och under den här veckan kom Nisse med ett brev och ett uppdrag. Nisse vill gärna att vi skulle skicka ett mejl och så fick vi ett uppdrag. Barnen fick en QR-kod som vi scannade, koden var en film som uppmanade oss att leta naturmaterial så som pinnar, kottar och stenar. Materialet fick vi gärna ta tillbaka till förskolan och skapa något med tillsammans med Överraskningen och Hemligheten.

En grupp tittade på filmen och begav sig sedan till Ormberget med en påse att samla material i. Väl där så upptäckte vi att det fanns is på de små vattenpölarna och att det var rejält halkigt på berget. Men barnen upptäckte även Lejonbajs – något vi noterade redan förra veckan. Var är de där lejonen?

En grupp tog även in isen som de hittade ute på gården för att ta sig en närmare titt. Med hjälp av ett trådlöst mikroskåp som är kopplad till lärplattan undersökdes isen i detalj innan den smälte och blev vatten.

Inne på Äventyret har Kompostina och hennes lillebror Gröna Påsen flyttat in. Barnen välkomnade dem med att skapa luciakläder till alla sopsamlarna. Med olika tekniker och kreativa tankar blev de utrustade med både linne och pepparkakshatt. Nu är även de redo att fira Lucia på onsdag nästa vecka!

I flera olika sammanhang delar vi upp oss för att arbeta med hållbar utveckling och återbruksmaterial, både i  uteverksamheten och inne på Korvetten . I lustfyllda sammanhang lär vi oss av varandra, utforskar och de digitala resurserna blir en självklar del i arbetet.

 

Ps. Skicka gärna ett meddelande till: nissepavinden@g.mail.com

 

Vår utflyktsdag!

På morgonens möte samlades vi i grupp 2 och pratar om vad för slags utflykt vi ska göra och vart vi ska gå. Pedagog hade ett förslag – leka på Franciscus gård och träffa barnen där, men det visade sig att de bygger om gården. Vad gör vi istället då?  Aston hade ett förslag som alla nappade på. – vi kan gå till parken vid Fotbollsvägen! Den vid huset jag bodde i förut. Vi andra klurade vart det kunde vara. – det är ju bara över vägen, säger Aston. Okej, Aston får visa vägen. Och plötslig visste flera av barnen vilken park han menade. I parken kunde vi också studera nära när byggjobbarna pålar och bygger. Det var jätte spännande och lät högt!

 

vilken färg har solen?

Några barn på gården började prata om solen. – solen är gul! – den är nog alla färger? senare inne målade vi solar och planeter med pastellkrita och vattenfärg. En mängd av olika hypoteser om monster och planeter i rymden dokumenterades. Men vilken färg har solen? Vi tittade på ett litet filmklipp. Vi fick lära oss att solen är vit med ser gul ut och är 15 miljoner grader varm.

Solens strålar är i regnbågens färger!

En annan dag målade vi flera tillsammans ett solsystem med solar, en tomatplanet och andra planeter. Vi tränar på att använda pastellkritor och vattenfärg ihop.

 

Stort intresse för sophantering

Barnen på Överraskningen ser mycket skräp i vår närmiljö och blir både berörda och engagerade. En dag packade vi ”sopbilen” full med sopor och gav oss iväg till återvinningsstationen. Barnen visade stort intresse för att hitta rätt kärl. Det satte igång diskussioner mellan barnen, de pratade om olika material och var de skulle sorteras. I vår verksamhet har vi fokus på delaktighet och demokrati för en hållbar värld. Här ser vi möjligheter att arbeta vidare utifrån barnens intresse bland annat genom att lära oss mer om vad som händer med soporna, vart de tar vägen och om sopbilens funktioner.

 

      

 

Uppleva olika musik genom digitala verktyg

De yngsta barnen på Hemligheten har visat stort intresse för dans och musik. De har de senaste veckorna fått ta del av och uppleva olika slags musik och dans genom digitala verktyg. Filmerna har projicerats på väggen.

Balett var det första som barnen fick möta. Några barn var mycket fascinerade och stod trollbundna hela tiden.

  

 

 

Sen har barnen även fått bekanta sig med afrikanska rytmer och trummor.

Det dansades, klappades och spelades på trummor.

  

 

 

Barnen har även fått måla i ateljén till tonerna av Svansjön och med baletten projicerad på väggen.

I mediepedagogik på barnens villkor står: ”Vi måste få blanda, undersöka och prova många olika uttryck för att få en mångfald av upplevelser, vilket bildar vår erfarenhetsbank. Vi kallar denna integrering för rhizomatisk utgångspunkt för lärande, som i sin tur kan leda till hundraspråkliga processer.”

Lundgren Öhman, 2014

 

 

 

Än så är det långt till vår

På gården hjälps vi åt att plantera lökar som ska bli Påskliljor när våren kommer. Två barn hjälps även åt med att dokumentera med hjälp av digitalkameran. När vi gräver ner lökarna gräver vi även fram en larv.

Vad ska den bli till våren?

Björklund skriver i sin bok Uteverksamhetens möjligheter att för att barn ska kunna fantisera och vara kreativa behöver vi ge dem mängder av erfarenheter att hämta ur. Uteverksamheten kan erbjuda erfarenheter och upplevelser som barnen kan använda i sitt fantiserande och skapande av nya sätt att se på världen( Björklund 2016, s. 47).

 

 

Att rita i ljuset av OH-apparaten

Hemlighetens yngsta barn har under några veckor fått möta och undersöka olika material tillsammans med OH-apparaten. Vi har bla målat med skuggor från OH:n och undersökt olika material tillsammans med OH:n samt utforskat själva apparaten och ljuset från den.

Idag blev barnen erbjudna att möta pennor tillsammans med OH:n. De fick möjlighet att rita i ljuset av apparaten.

                 

 

 

 

Några barn tyckte det var väldigt spännande och några ville inte prova alls.

 

 

                

 

 

Att undersöka pennorna, sätta på och ta av korken upptog barnens tid en lång stund.

 

Det som ritades syntes på väggen, den andra väggen och på golvet. Spännande upptäckt!