Jag vill också ha en sked!

Onsdag förmiddag och barnen är på förskolans gård. Där det förut varit mängder med vatten har det nu blivit is. Isen har fyllt hela sandlådan och en bra bit av gården. Ett barn tar en bandyklubba och vill hacka på isen. Den brister efter några slag och fram kommer vattnet. De andra barnen blir inspirerade och vill också jobba – som de utrycker det. Tillsammans kämpar de för att få hål på isen.

Ett barn går och hämtar stora spaden. Jättetugnt var det säger ett barn var på ett annat barn gärna vill också ha en sked. Barnet går iväg för att hämta den stora skyffeln. Sedan står de vid kanten och jobbar sida vid sida.

 

Sedan upptäcker ett barn att det ligger en ratt, dvs ett litet hjul fastfruset. Då jobbar de för att få fram hjulet. Vid kanten av all is sätter de sig sedan för att ta en paus. De som vill vara med blir välkomna genom att de skapar plats till varandra. När vi skapar dokumentationen säger N. jag kunde inte gräva bort de där isen med lilla spaden. Det var inte så lätt. Jag bankade sönder isen med stora spaden.

Runt denna sandlåda med is och kallt vatten spenderar de sin förmiddag. Vi pratar om hur vatten blir is, vad som känns tungt och hur det låter när isen går sönder. Barnen samtalar samt resonerar med varandra och inspirerar varandra i sin lek. I leken kan samarbetet och deras samspel lyftas för att synliggöra de positiva handlingarna som skapar inkludering och delaktighet.

 

Vi på Överraskningen ska delta i en utställning på Stadshuset under vecka 16-17 och vi har funderat tillsammans med barnen på vad en utställning är för       något och vad vi vill visa. -På en utställning ska man visa saker som man har gjort. Och man ska berätta saker. Just nu håller vi på att göra en väldigt stor haj av hönsnät och papier mache som ska få ta plats på vår utställning. Genom detta får barnen möjlighet att prova en ny teknik och samarbetet hamnar i fokus.

 

 

 

Inspirerande lekmiljö

Efter att ha lyssnat på ett nytt avsnitt av förskolepodden, där en psykolog tog upp lekens betydelse väcktes inspiration hos pedagogerna på Hemligheten att iscensätta en inbjudande lekmiljö.

Under morgonen hade Oliver byggt med tågbanan i buffén en lång stund, därför tog vi med det materialet in på modulen och projicerade upp en tågvideo med ljudeffekter som bakgrund. Alvin, Vida och Eva hämtade tågvagnar och placerade framför projiceringen.

Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan.” (LPFÖ 98 rev 2016)

QUESADILLAS

Sportlovsvecka och vi lyxar till det med att elda och göra våra egna quesadillas ute i stjärnan. Barnen fick vara med och lägga på vad just dem ville ha på sin varma smörgås och se hur den tillagades på murrikan.
Detta mellanmål var väldigt uppskattat av både barn och pedagoger, så vi hoppas att vi kan få till fler sådana här tillfällen under den kommande våren.

RECEPT:

Tacobröd (dela på hälften)
Ost
Skinka

Enkelt och jättegott!

 

SKRIDSKOÅKNING

Det är sportlovsvecka och tur som är så har ishallen på Rosvalla öppet. Några barn och pedagoger ifrån Överraskningen har idag tagit med sig sina skridskor och haft en härlig förmiddag på isen. Glada och nöjda överraskningar vill redan gå tillbaka till Rosvalla imorgon, på torsdag och på fredag och på lördag, haha.

Utevistelse

Vi på hemligheten strävar efter att komma ut med en liten grupp även på eftermiddagen. Denna vecka har vi t.ex. ätit mellanmål i stjärnan tillsammans med Äventyret, ”Äta i Bamses hus” utbrister ett barn och ja stjärnan ser lite grann ut som Bamses hus… Barnen visade stor glädje över att kunna äta mellanmål i en annan miljö.