Onsdag

Här på kompassen så försöker vi få barnen att våga smaka och pröva nya saker och ett sätt vi använder är bland annat ”innan grönsaken”. Det är något som de får under samlingen innan lunch. Så där har vi en väg in!

Och idag fick de rostade pumpakärnor som vi gjorde iordning efter att vi ”tömt” pumpan igår.

rostade pumpakärnor

till lunch vart det vegetarisk Spökpizza!

Så här såg den ut innan ugnen

spökpizza (1)

Och när den var färdiggräddad så la vi på spökena

spökpizza (2)

Till mellanmålet vart det ett bröd bakat på bland annat ris och bulgur

bröd med bulgur och ris

Och så fick de även grönsaksgubbar!

IMG_4530

Och det blev några stycken

IMG_4531

Ha en fortsatt trevlig onsdag!

Vi förundras på Jollen

IMG_7189

Idag har vi på Jollen fyllt PET-flaskor med färgat vatten och diverse olika spännande material som rör sig i vattnet. Det kan vara kulor, fjädrar, glitter, pärlor m.m. Barnen är mycket intresserade och provar de olika flaskorna. De vänder upp och ner på dem, rullar dem och även packar ner dem i vagnar för att ha dem till lek. Vi passar på att prata om färger, former och hur de rör sig i vattnet. Även vi vuxna fascineras över hur fjädrarna rör sig och att pärlorna sjunker så sakta!

Tisdag

Dagens lunch bestod av Vampyrens gryta (kyckling i tomatsås med gult ris)

vampyrernas gryta med gult ris

 

Dagens salladsbuffé

salladsbuffé 20151027

 

Dagens bröd är bakat på bland annat grahamsgröt, solroskärnor och kummin

bröd med kummin, grhamsgröt, solroskärnor

Och till mellanmål idag så serverade vi denna

pumpa med fruktspett (2)

alla fick ett varsit fruktspett

pumpa med fruktspett (1)

Första dagen med läskigheter

 

Vi har denna vecka valt att varje dag ha lite inspiration ifrån Alla Helgona och Halloween. Så varje dag kommer det att finnas lite läskigheter under måltiderna!

Och dagens lunch är kokta maskar med korv och blod!

IMG_4504

Sen är det en vanlig salladsbuffé

IMG_4503

Och till mellis blir det blodjuice

IMG_4501

(Det är hallon, jordgubbar och citron)

Samt lite kuslig ost

IMG_4499

IMG_4500

 

Samt detta bröd som står på jäsning till mellanmålet

IMG_4505

Det är grahamsmjöl, keso och äpple i detta bröd.

 

Lite smått och gott

Vill passa på och visa lite annat som vi arbetar med om dagarna

Bland annat så kokar vi alltid våra egna kompotter, sylter, puré m.m. Denna gång en jordgubbskompott

IMG_4456

 

Vi fick även färsk basilika över för någon vecka sedan, så då passade vi på att torka dem så kan vi använda dem i matlagning vid ett senare tillfälle!

IMG_4455

Och sen tar vi tillvara på torrt bröd, knäckebrödssmulor och även nachos chips smulor. Med smulor menar jag allt det trasiga som blir i kartonger och påsar m.m. Sådant som man ”normalt” kanske slänger.

Vi torkar det och maler sedan ner till ströbröd

IMG_4457

Återbruka, återvinn, ta tillvara!

Sista dagen för den här veckan!

Så var det fredag igen!

Och idag bjöd vi på egengjorda pannbiffar (på KRAV-märkt nötkött) med egengjort potatismos och egengjord vinbärsgelé  (vinbären ifrån Tystberga)

IMG_4459

 

Och dagens salladsbuffé: ärtor, kikärtor, pizzasallad, gurka, majs, morötter, pressgurka och inlagd rödlök

IMG_4458

Och dagens bröd: Keso, äpple, mannagrynsgröt

IMG_4460

Och dagens mellanmål: paprika, ost, smör, frukt, m.m. Och dagens smoothie har en smak av persika, äpple, banan, päron, kesella och citrusfrukterIMG_4461

 

Trevlig fredag och trevlig helg till er alla!

Torsdagens ätbara

Idag serverar vi soppa.  Detta är en mexikansk majssoppa

IMG_4449

Och här är dagens bröd , det är bakat på havregrynsgröt, lingon och rågsikt

lingon, rågsikt, havregrynsgröt

De här grönsakstallrikarna står på borden

salladsbitar 20151022

och de här grönsakerna kan de välja att lägga direkt på tallriken

sallad 20151022

 

Och här har vi lite bröd till mellanmålet:

fläta

 

Till mellanmålet så är det melon, paprika, ost, rökt kalkon mm Och idag testar vi en ny smoothie: kokos, mango, kesella, yoghurt och banan

smoothie med kokos, mango, kesella, yogjhurt o banan

 

Och till frukosten imorgon finns denna hemgjorda dricka, som är gjord av äpple, päron, apelsin, mandarin, ingefära och kanel

apleisn, manadrin, äpple, päron, ingeföra

Ha en fortsatt trevlig torsdag!

Onsdag hela dagen

 

Dagens lunch var detta:

Ört och apelsinmarinerad Quorn filé med pasta sam en kall sås gjord på salsa och smetana.

IMG_4438

 

Och dagens salladsbuffé

IMG_4437

paprika, bönor, keso, tomat/fetaost/basilika, inlagd rödlök, oliver och majs

Och dagens bröd som Mia bakat på grahamsgröt, rågmjöl, lingon och keso.

IMG_4439

 

Och dagens mellanmål: smoothie, ost, melon, apelsinmarmelad m.m

IMG_4441

Fredag!

 

Idag till lunch så serverar vi pasta med pestokyckling.

Peston har vi gjort själva på basilika, solroskärnor, parmesan, olivolja och vitlök.

Till det serverade vi också stekta champinjoner och zucchini

IMG_4403

Dagens salladsbuffé bestod av sallad, keso med äpple, rivna morötter, minimajs, rödbetor med fetaost, inlagd rödlök, kikärtsblandning.

IMG_4402

 

Och till mellanmål serverar vi, förutom smoothie, ost, kalkon, paprika, frukt mm även detta:

IMG_4404

Egengjord risifrutti med egengjord saftsoppa på jordgubbar!

Trevlig helg allihopa!