Sopplunch

 

Idag serverar vi en fisksoppa med smak av saffran till lunch

 

fisksoppa med saffran

 

Och så nybakt bröd till det

bröd på havregrynsgröt

Och det här är grönsakerna som de kan välja på buffén

sallad den 20151015

Och här är grönsakstallrikarna som står på borden

grönsaker till soppan

”Jag nuddade mark”

Hur leker man Inte nudda mark undrar några av barnen efter att H.E. undrat om de lekt det någon gång. Efter en snabb förklaring ställs snart en hinderbana upp och vi börjar leka. 

  

Man får gå på kuddarna, brädorna, stolarna och bordet, men inte nudda golvet eller mattan. Då hamnar man i boet och behöver bli räddad genom en klapp på axeln av en kamrat. ”Vi måste rädda P.A!” hörs från en kompis och flera hoppar över hindren till P:s undsättning. 

  

Snart finner barnen fler och fler ställen att röra sig på runt i rummet. Man kan ta sig förbi bokhyllan via fönsterkarmarna eller klättra upp i det lite högre fönstret. ”Här kunde jag klättra upp” säger S.G. ”Kolla fröken, vi går här nu” säger några barn från fönstret. 

”Det var kul, men banankus är roligare” säger P.A. till fröken efter att vi tillsammans har plockat undan. Inifrån lugna rummet hörs han sen säga till sin kompis ”Visst var det kul med inte nudda mark?” 

I rörelselekar övar vi vår motorik, samarbetsförmåga och olika lägesbegrepp och positionsbegrepp. Vi utmanar oss och ser nya möjligheter i våra miljöer. 

Skillnad på färsk och torkad?

Idag har vi varit runt bland barnen och låtit dem testa basilika. Både färsk och torkad. De har fått smaka, känna och lukta på båda sorter.

färsk mot torkad

Resultatet: De flesta tyckte att den färska luktade bäst medan den torkade smakade bäst. Den färska är ju lite starkare så det var kanske inte så konstigt. Det är kul att kunna låta barnen pröva och testa!

Dagens mellanmål

 

Idag bjöd vi på dessa väldoftande och vackra limpor till mellanmålet. De är bakta på rågsikt, grahamsmjöl och smaksatta med lite kummin,

IMG_4363

Och resten av mellanmålet bestod av leverpastej, ost, coctailtomater, lite kokta ägg och smoothie med smak av blåbär, äpple, apelsin, päron och banan.

IMG_4364

Raggmunkar mm

Hallå!

Idag serverade vi raggmunkar gjorda på potatis och zucchini och det serverades med en keso/äpple blandning,

IMG_4362

Här står Mia och steker Raggmunk för fullt!

IMG_4359

Och här är dagens Salladsbuffé: pressgurka, broccoli, blomkål, rödbetor/fetaost, kikärtsblandning, inlagd rödlök, rivna morötter samt keson.

IMG_4361

Idag har vi också kokat vår egen salsa inför morgondagens lunch

IMG_4360

Mellis

Måndagens mellanmål bestod dels av dessa smoothies som har en smak av jordgubbe, päron, äpple och banan,

smoothie jordgubb, äpple, banan, päron

Och dagens bröd: Morot och solrosbaguetter

bröd med morötter och solroskärnor

Och resten av mellanmålsvagnen: skivade tomater, ost, rökt kalkon, gurka, frukt m.m.

mellanmål 20151012

Så var det måndag igen!

Halloj!

Hoppas alla haft en trevlig helg!

Dagens lunch består av en Korvstroganoff, gjord på svensk falukorv och ekologiska råvaror. Det servereas med ekologiskt ris.

Korvstroganoff med ris

 

Och så dagens salladsbuffé

salladsbuffé 20151012

Keso, kikärtssallad, slantade morötterm ärtorm inlags rödlök, pressgurka, rödbetor/fetaost och oliver.

Och här är kikärtsalladen

kikärtor, lök, paprika, basilkadressing

Det är kikärtor, finhackad rödlök, finhackad gul paprika och sen en ”dressing” gjord på färsk basilika, olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar.