Mellanmål med hemgjord marmelad

 

Idag till mellanmål så blir det ananas, smoothie med smak av jordgubbar och banan och som pålägg blir det ost samt en egenkokt apelsinmarmelad!

IMG_4248

Och så lite nybakt bröd på det eller ekologisk knäckebröd.

Det här brödet är bland annat bakat på solroskärnor och grahamsgryn (ekologiskt förstås)

 

 

bröd på grahamsgryn och solroskärnor

Syns imorgon!

mums

 

Då vi här på Kompassen arbetar aktivt med att minska på vårt matsvinn så har jag även börjat ta hand om den delade frukten som blir över efter barnens fruktstunder.

Och denna gång vart det äpplen, päron och apelsin,

Så jag kokade äpplen och päron och lät dem stå över natten.

Silade av dem och gjorde en puré på fruktköttet som vi sen kommer servera till gröten. Saften som blev kvar hällde jag upp i en tillbringare och tillsatte skivade apelsiner. Detta kommer barnen att få smaka till frukosten imorgon!

 

IMG_4250

Så av lite råvaror som skulle kastas har jag fått ut två nya produkter!

Sopplunch

 

 

Idag står det Grönskasoppa på menyn och så här vart vårt resultat!

IMG_4254

Det är zucchini, palsternacka, kålrot, paprika, potatis, laktosfri matlagningsgrädde och kryddor

Dessa grönsakstallrikar står på borden så barnen kan äta vid siadan av soppan

IMG_4251

Och dessa står vid soppan så barnen kan fylla på med mer grönsaker samt keso om de önskar

IMG_4252

Och så nybakt bröd till. Detta är bland annat bakat på rågsikt och linfrön.

IMG_4249

 

Trevlig lunch allihopa!

Mellanmålsdags

Och efter lunchen så kommer mellanmålet!

Idag serverar vi detta nybaktabröd gjord på bland annat rågsikt och linfrön.

bröd på rågssikt och linfrö

Och så smoothie med vinbär och banansmak. Dagens pålägg blir ost och rökt kalkon samt paprika.

mellis 20150908

 

Och en liten extra grej! Små tunnbrödssnittar fyllda med en crème på rökt lax. Tunnbröden är ekologiska!

snittar på röktlax

 

Hoppas era barn kommer hem mätta och belåtna idag också!

Dagens lunch 20150928

 

 

Så till dagens lunch! Här är dagens salladsbuffé : majs/ärtor, keso, fetaost/cocktailtomater/pesto,  pizzasallad, vitkål/ananas sallad, oliver och inlagd rödlök

salladsbuffé 2050928

 

Och själva lunchen: Kyckling i ugn med vitkål, ananas och chilisås serveras med kokt ekologiskt ris.

ris med kyckling, vitkål, ananas och chilisås

 

Och som överraskning idag gjorde vi en liten melonkorg också, så de kunde ta lite fruktsallad:

melonkorg

Måndagsfrukost

 

God morgon!

Idag serverar vi havregrynsgröt gjord på ekologiska havregryn. Till gröten kan man välja vår egengjorda äppelmos eller en egengjord jordgubbskompott. Det finns också en kanel/sockerblandning för den som vill ha.

frukost 20150928 (2)

Så här såg dagens frukostbuffé ut

frukost 20150928

Och dessa nybakta frallor på grahamsmjöl serverades

frukostbröd med grahamsmjöl och fröblandning

mellanmål 20150925

 

Idag är det fredag och då blir det olika pålägg och frukter för de olika avdelningarna beroende på vad som finns i kylarna!

Men något de alla fick idag var vårat fröknäcke! Otroligt populärt bland barnen, de kallar det popcornbröd!

IMG_4209

Och sen blev det dessa nybakta limpor också. Det är bakat på vetemjöl, vatten, jäst, grahamsmjöl, farin och salt. Sen är det havregryn ovanpå.

 

 

IMG_4210

Så det har luktat gott i huset idag!

Trevlig helg till er alla!

Lite blandat

Här kommer lite smågrejer som vi pysslar med om dagarna..

Här nedanför så har vi gjort en äpple och päronpure. Den gjorde vi på frukt som har blivit skadat eller fult i skalet så att barnen inte vill äta dem..

äppel och päronpure (1)

Här nedan har vi gjort pesto på solroskärnor, parmesanost, basilika, salt, peppar, olivolja och lite vinäger.

pesto på solroskärnor

Och här fick vi tillbaka delade apelsiner efter dagens fruktstund så då gjorde vi en apelsinmarmelad med smak av kanel och nejlika.

apelsinmarmelad

Gillar som sagt inte att kasta mat som är helt ätbar så det här är ett av mina sätt att ta hand om sådant som annars skulle kastas eller bli svinn…

 

Husets Buffé

God dag allihopa!

Idag har vi buffé här på Kompassen!

Så här är dagens salladbuffé: oliver, KRAV ärtor, inlags ekologisk rödlök, ekologiska tomater med ekologiska böngroddar, ekologisk vitkål med ananas, ekologisk keso, KRAV- majs och ekologisk pizzasallad

buffe 20150925 (2)

Och på dagens buffé så är det lite blandat: grönsaker, potatis, ris, pasta, kyckling, fisk m.m.

 

 

 

buffe 20150925 (3)

Fortsatt trevlig fredag!

Mellis med kaka

Så här såg en del av mellanmålet ut idag: 2 sorters smoothie, ananas, leverpastej, frukt m.m.

mellamåö 20150924

 

Och så fick de en kaka idag också! Igår hade vi nämligen kaneldoppade päron och äpplen till mellanmålet, men då det blev mycket över och jag inte gillar att kasta, så mixade vi ihop det och gjorde en kaka på det istället!

kaka på äpplen o päron

 

Och så till dagens bröd! Jag älskar bröd! och det är underbart att kunna ge barnen nygräddat bröd minst 2 gånger om dagen!

Och det fina med bröd är att man nog kan ha i nästan vad man vill…

Idag tex så använde vi oss av resterna ifrån Farbror Gröns kokos soppa i degen och smaken var toppen! Vi får se vad barnen säger =)

bröd bakad på farbror gröns kokossoppa

Men visst vart det fina limpor?!