Fåglar!

När vi sitter och äter mellanmål ser ett barn en fågel ute på vår gård.

– Titta pippi! säger barnet.

– Ja, titta, en skata, säger pedagogen.

Alla barnen tittar på fågeln. Efter en liten stund kommer även en kråka som vi tittar på och pratar om.

Pedagogerna skapar QR-koder. När vi scannar dem kan vi lyssna på fåglarnas läte. Hur låter kråkan? Barnen härmar och säger kråka. Och hur låter skatan? Den är lite svår att härma, men barnen försöker.

Namn, bild och läte finns nu på barnens höjd i naturhörnan.

Köket vecka 35

På måndagen så serverade vi egen stekta pannkakor med vår egen hallon och blåbärskompott

 

Tisdagslunchen var en vegetarisk gulaschgryta med korn/ris

Veckan soppa var en potatis och blomkålssoppa

Och på fredagen så firade vi Slovakiens nationaldag med deras rätt Bryndzové Halusky (gnocchi med en fårostkräm och bacon)

Ha d gött!

Rapport ifrån vecka 34 i köket

Lite ugnsrostade grönsaker är ju aldrig fel!

 

Så måndagen bjöd på Ugnsbakad sej med dill och purjolök

Egenstekta raggmunkar blev det på tisdagen, med egen lingonsylt förstås!

 

I veckan testade vi också vaxbönor för första gången!

Onsdag är ju köttfri dag så vi gjorde grönsaksbiffar (potatis, zucchini, morötter, purjolök, ost och ägg) som vi serverade med tzatziki och ris

Torsdagen firade vi Ukrainas nationaldag med deras nationalrätt Borsjtj

 

Så här kan en frukostbuffé se ut

Fredags mys med lasagne med mozarella fick avsluta veckan!

Regn!

Ja, det regnar! Vi går ut och leker med vattnet.

 

Vi plaskar och skvätter. Regnet rinner och droppar. Pedagogerna sätter ord på vad som händer och ger barnen nya begrepp.

Och vi upptäcker så mycket tillsammans. Vi ser droppar i rutschkanan, de kan vi plaska i! Och ett spindelnät med droppar i. Och så känner vi på vattnet i pölen, hur känns det? Och hur ser det ut? Det sker mycket utforskande under en förmiddag på gården!

Vecka 33, bilder ifrån köket

Vi startade måndagen med en kycklinggryta med dragonsås

Och så lite av veckans bröd

På tisdagen firade vi Liechtensteins nationaldag genom att servera deras nationalrätt Käsknöpfle

 

Onsdagen bjöd vi på egenstekta pannkakor med en egne kompott på blåbär, hallon och jordgubbar

 

En potatis och purjolökssoppa blev det på torsdagen med ett mörkt filmjölksbröd

Så på fredagen serverade vi lite blandat så som drumsticks, pannbiff med lök och pizza

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Så var vi tillbaka!

Hej igen!

Sen förra veckan är vi tillbaka på kompassen och här kommer lite bilder ifrån förra veckan!

För så satte vi igång en bröd deg så vi kunde servera nybakt bröd till mellis!

 

Lunchen vart en vegetarisk chili con carne med kikärtspasta och grönsaker

Tisdagen bjöd på en potatis och blomkålssoppa

 

Onsdagen är ju köttfri så då serverade vi en pastagratäng med broccoli och fetaost. Och för att få i lite mer protein så använde vi en bönpasta

 

Bettans kyckling (kyckling och bacon i chilisås) njöt vi av på torsdagen

 

Och på fredagen så vart det egna nötköttbullar med kokt potatis och en egengjord lingonsylt

 

Så ha en trevlig vecka så kommer det nya bilder nästa vecka!

Vecka 26 i köket

Vi startade veckan med en härlig bufé med bland annat inkokt lax, korv, korvstoganoff mm

Tisdagens bjöd på fetaostfyllda pannbiffar med gräddsås

Till mellis vart det en rabarber och hallondryck

I onsdags servereade vi en soppbuffé med nybakta tekakor till. Till mellis vart det en smoothie

Torsdagens mellis bjöd på en apelsindryck och tilll lunch gjorde vi potatis och spenatplättar

 

Fredgaslunchen vart en ugnsbakad sej med räkor och dillsås!

 

Jag önskar er en trevlig sommar!

 

Vecka 25

Så kommer lite bilder ifrån Midsommarveckan

Vi startade veckan med en rabarberkyckling och det serverade vi med ris och grönsaker

Tisdagens lunch blev en sej i ägg- och dillsås

På onsdagen var det dags för midsommarfesten och då la vi bland annat in egen sill

Och så här såg hela buffé bordet ut! Vi gjorde 2 olika sorters snittar, 3 sorters sill, ägghalvor, egen svensk rostbiff, sallad, kokt potatis, egna nötköttbullar, kycklingkorv mm

Och så avslutade vi veckan med en tomat och linssoppa

Hoppas ni hade en trevlig midsommar!

Köket vecka 24

Så här kommer lite bilder ifrån förra veckan!

Vi startade veckan med egen stekta grahamspannkakor med eget äppelmos

Tisdagens lunch vart en kycklinggryta med smak av apelsin och ingefära och kokos

På onsdagens så serverade vi marinerad Quorn med klyft potatis och en kallsås gjord på äpple och sweetchili

En krämig och god grönsaksoppa blev det på torsdagen

 

I fredags arbetade vi extra klimatsmart och serverade en buffé med bland annat kålpudding, klyftpotatis, ris/matvete, kycklingwok, panerad fisk mm

Önskar er en trevlig vecka och Glad midsommar!