Vi samlas

I dag har några av barnen lekt på gården, några varit inne och målat och några gått på upptäcksfärd. När vi kom in samlades vi som vanligt en liten stund. Ofta sjunger vi och läser ramsor. Idag berättade en av pedagogerna ”Sagan om den lilla lilla gumman”. Barnen sitter och tittar och lyssnar nyfiket.

När sagan är slut vill barnen titta närmare på bilderna.

 

 

Apelsinvecka var det förra veckan

Förra veckan så arbetade vi mycket med apelsin!

I vårat arbete omkring måltidspedagogik så testade vi nu att arbeta en hel vecka med apelsin i alla dess former! Som ni kommer märka så fick barnen smaka på apelsin under hela dagarna!

Måndagen bjöd på en kyckling i apelsinsås, sallad och till mellis blev det nybakta limpor och en egen gjord apelsindryck

Så här kan en frukostbuffé se ut hos oss! Denna vecka så bytte vi ut äppeljuicen till apelsinjuice på frukosten

Så här såg onsdagens frukost ut!

Tisdags lunchen bjöd på korvstroganoff med ris/korn (Barnens val)

Till mellis vart det baguetter och vår egen apelsinmarmelad

I onsdags serverade vi biffar gjorda på potatis, majs, västerbottenost, ägg och majsmjöl. På salladsbuffén hade vi bland annat en pizzasallad gjord på rödkål samt gulbetor. Till mellis vart det apelsinkräm

I torsdags var det dags för soppa och denna gång blev det en tomat och linssoppa med en apelsincreme. På salladsbuffén fanns bland annat en kornsallad.

Vi hade även barn i köket som bakade scones till mellanmålet där vi även serverade en apelsinsmoothie

Vi avslutade veckan med ännu ett av Barnens val, nämligen våra egna hamburgare med bröd och klyftpotatis.

Till mellis vart det limpor med apelsin i samt lite olika drycker och smoothies som blivit kvar ifrån veckan!

Det var allt ifrån vår Apelsinvecka!

Denna vecka jobbar vi med morötter!

Blåvalarna går till skogen.

Vi leker att jag är en pirathäxa. Jag fångar dem till spindeldjuren eller råttburen. 
Det här är en häxgryta fröken. Vi blandar. Vi bygger ett myrbo här. 

Idag är vi i skogen och leker. Vi har hittat en ny väg till skogen. Vi tränar oss på att hitta vänta-ställen, där vi stannar och väntar på alla. Det blev lite klättring på vår väg till skogen. Både spännande och utmanande! Vårt vänta-ställe. 

Vattenlek

Den vanligaste och förmodligen roligaste vattenleken på Guldfisken är den spontana! Många av barnen stannar ofta vid kranarna när har tvättat händerna och ibland har vi möjlighet att leka där en stund. Vi pedagoger vill gärna vara så tillåtande vi kan för att barnen ska få utforska det som intresserar dem.

Vi bakar

Att baka med ”play doh” är något barnen på Guldfisken gillar. Barnen har lärt sig att de kan peka på degen när de har lust att baka. Barnen tar egna initiativ och får på så sätt inflytande över sin dag 🙂

Den här aktiviteten stimulerar även den det taktila sinnet, men den stimulerar även kreativiteten och tränar finmotoriken.

Fingerfärg

Äntligen!

Eftersom vi på Jollen har haft problem att komma in på bloggen har det varit dåligt med inlägg från oss, nu ska vi försöka komma igång igen!  🙂

Vid några tillfällen under terminen har vi målat med fingerfärg på Guldfisken. Det stimulerar det taktila sinnet, barnen får peta, känna, klämma och kladda hur mycket de vill. En del är lite tveksamma i början, andra kastar sig in i målandet. Vi upprepar samma aktivitet flera gånger dels för att barnen ska få en möjlighet att utvecklas och våga mer, dels för att barn lär genom upprepning.

Vi pedagoger är med för att inspirera och visa hur man kan göra. Barnen tar i färgen och sedan stannar de upp och tittar på sina fingrar. Några provar att måla på kroppen 🙂

Vecka 12 i köket

Här kommer en liten köksrapport

Måndagen bjöd på egenstekta pannkakor med salladsbuffé och till mellis vart det härliga baguetter

Tisdagens lunch var en köttfärslimpa med fetaost, kokt potatis och en kall sås med soltorkade tomater.

Som innansmakbit blev det en blandning med goijbär, mullbär och physalis. Till mellis vart det limpor samt en jordgubbsdryck eller en äpple och lakritsdryck

I onsdags serverade vi en quornwok med en kall sås med mangochutney, i smakskålen på borden väntade ekologisk physalis. Till mellis vart det nybakta filmjölkslimpor

Vi startade upp torsdagen med en vitaminboost i form av en pikachu dryck vid frukosten. Till lunch hade barnen önskat potatis och broccolisoppa. till mellis vart det en jordgubbssmoothie och limpor

 

Fredags frukosten boostades med Hulkens dryck och det är extra roligt när barnen lämnar små meddelanden!

Till lunch bjöds det på Spagetti och Köttfärsås, också det barnens önskemål. Som innansmakbit fick de smaka på ekologiska bananchips, i smakskålen ekologisk mango och till mellis vart det grahamslimpor

Ha en fortsatt trevlig vecka! Vi ska boosta era barn med apelsin i alla dess former denna vecka då Apelsin är veckans frukt!

Vecka 11 i köket

Vi började måndagen med egengjorda pannbiffar med eget potatismos och egenkokt lingonsylt. Till mellis vart det goa limpor och blåbärssoppa

I tisdags vart det Bettans Kyckling samt att vi blandade ut riset med kokt helt korn. I smakskålen bjöd vi på rostade pumpakärnor. Till mellis var det nybakta limpor och smoothie

I onsdags så serverade vi en lite vitaminboost till frukosten! Och mannagrynsgröt och frallor

Till lunch serverade vi tacos och till mellis vart den en jordgubbsdryck och smörgås

 

I torsdags så boostade vi med en Hulkendryck! Frallor, ägg och yoghurt!

Till lunchen bjöd vi på en soppbuffé och rosmarinfoccacia. Till mellis vart det tekakor!

Så ifredags bjöd vi på pestobakad lax med ris/korn och till mellis vart det korv med bröd!

Trevlig vecka till er alla!