Vecka 3, köket!

Så här kommer lite bilder ifrån vecka 3

Vi startade veckan med kyckling i chilisås med ris, varma grönsakre och salladsbuffé

Innan lunchen blev det ekologiska vindruvor.

Brödet till mellanmål var bakat på keso och bulgur

Sen fortsatte vi veckan med egen panerad sej med kokt potatis, salladsbuffé och en kall sås och innan lunchen fick barnen smaka på ekologiska rödbetsgroddar.

Mellanmålet bestod bland annat av nybakt bröd, fruktdryck, pålägg, apelsinl gurka och så frukt förstås!

Onsdagen bjöd på en vegetarisk quornfärssås med pasta och innan maten fick de smaka på oregano då jag hade det i såsen.

Till mellis vart det bland annat en smoothie på banan, äpple. päron, blåbär och lingon

Innan lunchen mumsade vi på ekologiska sultan russin. Till lunch vart det en soppa på potatis, blomkål, saffran och curry samt nybakta hönörutor samt grönsaker

Och veckan avslutade med en buffé med bland annat pannbiff, pizza, grönsaksplättar, stek och ris

Som pröva på/innan grönsak bjöd vi på ekologiska aprikoser

Trevlig vecka önskar jag er alla!

Bilder ifrån köket vecka 2

På måndagen var jag ledig men det fanns vikarie på plats så det serverades olika gratänger den dagen

På tisdagen var jag på plats igen och då serverade jag Sej i dillsås med kokt potatis

Grön onsdag bjöd på pajer med sallad

Till mellis vart det som vanligt nybakt bröd denna gång med bulgur och keso i

På torsdagen var det soppa och denna gång med potatis, ost och broccoli

Och till det: nybakta tekakor (mjölkproteinfria)

Veckan avslutade med svensk husmanskost: Våra egna köttbullar med hemlagat potatismos och vår egen kokta lingonsylt. Det blir nästan inte bättre än så =)

Ha en trevlig vecka och njut av god mat och kanske utmana er själva genom att pröva något nytt?

Torpet

Vi har sedan vi öppnade Kompassen velat ha tillgång till torpet som ligger vid Östra gården. Nu har vi äntligen fått det! Torpet heter Bäring och är från 1700-talet. Vi har fått en fin grillplats intill torpet där vi kan laga mat och de har röjt bort sly och stubbar. Vi måste renovera det lite innan vi kan börja använda det men  det ska bli spännande att tillsammans med barnen lära oss mer om torpet. Vilka bodde här? Vad gjorde de?

Vi vet att det har bott folk här sedan 1780 och att de sista som bodde här permanent flyttade ut 1970 och efter det har det i en period varit sommarbostad.

Vi vet också att det bodde en familj bestående av två vuxna och fem barn i början av 1900 talet på torpet.

 

Kökets första vecka 2018

Så var det ett nytt åt med nya utmaningar, nya maträtter och nya chanser att få barn och vuxna att uppleva matglädje!

Vi startade med en mustig köttgryta gjord på Krav-märkt nötkött, till det serverade vi bulgur/ris och salladsbuffé

Onsdagen är ju en grön dag så då serverades det en quorngryta med pasta

Brödet till mellanmålet hade blandat annat bulgur, ris och keso i sig

Torsdagen bjöd på en potatis och purjolökssoppa

Till det nybakta baguetter

Jag bakade också pajer till nästa vecka på den quorngryta som blev kvar ifrån gårdagens servering, tillsatte ägg och kryddor och ost!

Fredagen avslutades även den ”grön” genom en vegetarisk chili con carne med pasta

Ha en underbar vecka så syns vi!

 

 

Sista veckan på året

Så har vi kommit till den sista veckan på 2017 och så här har vi avnjutit den!

Vi ”startade” veckan med grönsaksplättar och stekt potatis

Surdegsfrallor till mellis

Även om vi inte har många barn denna vecka så ger vi samma kvalité ialf! Så till mellis vart det smoothie, ost, morotsmarmelad, smör, gurka och apelsin

Torsdagen bjöd på en krämig soppa gjord på potatis och grönsaker

Till det vart det nybakta scones med keso i

 

Och fredagen avslutar vi på bästa sätt: Med Hamburgare!

Gjorda på Krav-märkt nötfärs, surdegsbröd, klyftpotatis och sallad!

Till mellis blir det nybakta goa frallor

 

God fortsättning till er alla och ett Gott Nytt År så syns vi nästa år igen!

Bilder ifrån vecka 51

Så är vi tillbaka i vardagen igen så här kommer lite bilder ifrån förra veckan…

Vi startade måndagen med sej i apelsin och chilisås

Jag förberedde bland annat också en tomatsås till tisdagslunchen

Mellis bestod bland annat av en dryck gjord på blåbär, päron, kanel och kardemumma.

På tisdagen bakades det pizza!

Så var det dags för julbuffén på onsdagen!

Vi serverade 3 sorters egen inlagd sill, varmrökt lax, inkokt lax, ägghalvor, marinerade räkor, 2 sorters marinerad kyckling, julskinka ifrån Gotland som vi lagat själva, gurka, fruktfat, kycklingprinskorv, egna nöt köttbullar, janson, pingpongwok, rödbetssallad och så kokt potatis

På torsdagen serverades en rödbetssallad med grönsaker och frukt samt nybakta tekakor

Så avslutade vi veckan med en av barnens favoriter! Korvstroganoff

Vecka 50:s bilder ifrån köket

Vi startade veckan med risgrynsgröt och Hulkens dryck!

 

Till lunch så serverade vi en köttfärslåda gjord på Krav-märkt potatis och en köttfärssås gjord på Krav-märkt nötfärs samt grönsaker.

Jag gjorde även varma grönsaker till

 

Tisdags lunch blev en krämig morotssoppa och tekakor

På veckans ”gröna” dag blev det en quorngryta med pasta

Torsdagen bjöd på en pastagratäng med kyckling samt lite av den köttfärslådan som vi serverade i måndags

Och på fredagen avslutade vi lite extra klimatsmart genom att servera en buffé av rätter som vi tagit tillvara på vid andra serveringstillfällen.

Det fanns både fisk, kycklinggryta och Indisk dhal

Vecka 49 i köket

Så har ännu en fantastisk vecka försvunnit!

Vi startade veckan med en kycklinggryta med smak av ingefära och chili, vi serverade pasta till

Tisdagen bjöd på en korvstroganoff med ris/couscous. vi gjorde även en pastasallad, rostade kikärtor och så serverade vi surdegsfrallor till frukosten

På onsdagen firade vi Finlands nationaldag och serverade en av deras rätter: Poronkäristys : renskav med potatismos och lingon

Vi gjorde även rostade grönsaker, en smoothie till mellis och så lite glögg

En potatis och purjolökssoppa med morötter och kålrötter serverade vi på torsdagen

och till det nybakat tekakor med kålrot och morot

Fredags frukost!

Och så avslutade vi med en buffé av fisk, bland annat lax i spenatsås, sej i dillsås, sej i spenatsås

 

Och nu är ännu en vecka igång här på underbara Kompassen!

Vecka 48, bilder ifrån köket

Hej!

På måndagen var jag, Elisabeth, ledig men då serverade Charlotte pannkakor

På tisdagen så firade vi Albaniens nationaldag genom att äta deras nationalrätt Tavê Kosi som är kokt kött med ris som man kör i ugnen med ägg och ost och grädde

Vi testade ven lite nya sallader, ekolgiska fikon vart det som smakbit den dagen och så serverade vi Diddis boost till frukosten

På onsdagen så var det vegetariska Tacos till lunch. Till frukosten var det en gröt på vetekli, dinkelgryn och havregryn och om man ville kunde man toppa med kaneläpplen.

Gjordes även en massa krutonger till morgondagens soppan och så vart det lite grönkålschips

En härlig grönsaksoppa bjöd vi på, på torsdagen. Och till den vart det nybakt filmjölksbröd.

gjorde även pepparkaksdeg så det kan bakas med barnen. Till mellis vart det bland annat en dryck gjord på blåbär och päron

Vi avslutade veckan med en variant på Rumäniens nationalrätt:

Kåldolmar med couscous och creme fraiche

Tack för ännu en rolig vecka så höres vi nästa vecka!