Valborg och sköna maj

VÅRELDAR

Jag minns våra majbrasor från min barndom. Ris och löv hade samlats på läsidan av berget. Högen var jättestor. – Nu tänder jag på! Ropade pappa högt. Ofta hade över kusinerna och faster och farbror kommit för att fira Valborgsmässoafton på bondgården. Stämningen var hög och vi sjöng ” Vintern rasat ut” så att det dånade i vårkvällen. Ibland var det lite svårt att få fyr på elden men då tog pappa lite fotogen och hällde över riset och då flög flammorna jättehöga mot skyn.

 

Allt var så vackert och vi barn fick vara ute länge och stoja runt elden. När den brunnit ut och det bara var glöd kvar fick vi var sin pinne av pappa och korvar att grilla, av mamma. Åh, vad det smakade bra. Sen blev det bara pappa och farfar kvar att vakta glöden och släcka ut den. Vi andra fick gå inomhus och dricka kaffe. Men då var vi barn så trötta att vi gick och la oss alldeles frivilligt.

Valborgsmässoafton firades långt tillbaka i Europa, till minne av helgonet Valborg.

Men det har sedan länge glömts bort. Men på medeltiden tände man våreldar för att mota ut vintern och hälsa våren välkommen. Man trodde att häxorna red iväg till djävulen på getabockar eller kvastar. Fanns det någon kvinna i byn som kunde bota sjukdomar med hjälp av örter från naturen, så trodde man att de var häxor och utövade trolldom i sin läkekonst. De brändes på bålet och kunde på så vis undvika helvetet.

Så småningom övergick våreldarna till att bli en glädjens högtid då vi hälsade våren välkommen . Körsång och tal till våren var och är fortfarande vanliga inslag i firandet. Ibland förekommer fyrverkerier också. I år kan vi fira Valborgsmässoafton på många ställen i vår kommun. Vi som bor här på Hållet kan se en fin brasa uppe vid Fåfängan.

Där tänder man elden kl.18. Den syns ända hit ner till oss boende, om vi inte kan komma ända upp till Fåfängan. Väl där kan man få lyssna till körsång och äta varm korv. I Oppebykyrkan firar man gudstjänst i vårens tecken och därefter går man i ett fackeltåg upp till Släbroberget. Där tänds elden med hjälp av alla facklor och så blir det mera körsång och ett fint vårtal. På Vallarna, vid Nyköpings hus, firas kommunens stora Valborgsmässofirande, med våreldar och vårtal av någon känd person i kommunen. Där brukar man även ha fyrverkerier mm. Som traditionen bjuder. Vid Ryssbergen kan man fira in våren men utan fyrverkerier. Så där kan man ta med sina hundar. På många andra platser, runt om i bygderna, har man våreldar och trevliga begivenheter. Alla har sina egna traditioner.

I Uppsala bodde jag i många år och det är ju en universitetsstad med starka traditioner runt Valborgsmässoafton. Det är massor med studenter som vimlar och vinglar runt i stan. Firandet börjar på förmiddagen med forsränningen på Fyrisån.

Där gäller det att klara sig på en flotte ner för Fyrisåns brusande vattenfall. Många kapsejsar under vägen och någon kommer ända ner till Flustret och har vunnit. Därefter blir det sillunch på nationerna.

Vi hade, liksom många andra, egna silluncher med mycket stoj och immiga glas. Kl.15 måste vi vara nedanför universitetet i Karolina Rediviva, för mösspåtagning. Flera tusen studenter vinkar med sina vita mössor och när de gamla professorerna på balkongen tar på sig sina gulnade mössor så fick även vi ta på oss våra.

Därefter trängs alla ner för Karolinabacken för att dricka champagne vid någon nation, vi trängde oss ofta in på Norrlands nation, för där var min bror ofta bartender.. Därefter tog vi oss hem för en stunds vila innan vi lagade en fin vårmiddag och avnjöt den med goda vänner. Kl.21 gällde det att infinna sig vid Gunillaklockan i Slottsbacken för där tändes majbrasan och vi fick lyssna till Allmänna sången som sjöng alla våra kända vårsånger som hör till Valborgsmässoafton och första maj. Sen gick vi hem genom en allt tystare stad med enstaka snubblande gäng studenter, som ännu inte funnit ro för natten.

Vi sov alltid väldigt länge på första maj och åt en väldigt lång frukost med våra övernattande vänner. Vi gick aldrig i några demonstrationståg. Vi var inte så politiskt aktiva. Så småningom flyttade min familj till Trosa. Där firar man Valborg uppe i Alperna. Där har man en tjärad båt som man eldar upp i brasan. Det skulle ge fiskarna i Trosa ett bra fiske det kommande året, enligt gammal sed. Körsång på torget inledde firandet och sedan tågar man med den tjärade båten upp till brasan i Alperna.

Ja, nog kan man såga att det finns många traditioner för att hälsa våren välkommen. ” Sköna maj välkommen till vår bygd igen…………” Men varför är det alltid så kallt på Valborg?

Kristina Schmidt