APRILVÄDER

 Enligt den gamla Bondepraktikan så gäller följande:

Mars med sitt stora skägg, Lockar barnen utom vägg.

April med sitt stora skinn, motar dem åter in.( Södermanland) Mars torr,April våt och Maj kall, fyller bondens lador all. På en våt april följer en torr Juni. Klart månsken i April skadar fruktblommorna.

Ja, så säger den gamla Bondepraktikan som har sitt ursprung från medeltiden.

Nu till nutid: Kännetecken för aprilväder är solsken och sommartemperatur eller ömsom regn hagel snö och kyla. Allt är normalt för norra halvklotet.

Kännetecken för den meteorologiska våren är att dygnstemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 plusgrader. Så vi kan i alla fall konstatera att vi har vår, även om vi hade snöstorm den 14 april, som ju var långfredagen.

Nu när jag tittar ut genom mitt fönster kan jag se att vi har fått vitsippor på Hållet. Jag minns en aprildag när jag var barn och fick för mig att ta av mig strumporna och cykla barbent. Då blev mamma så upprörd så jag förstod att det blev strumpor på igen. Hon sa: ” Är du alldeles rysker unge?” Rysker är ett gammalt ord från att man såg ryssarna som en farsot som man på alla sätt skulle undvika. ” Av skadan blir man vis .” Ett annat ordspråk som hon använde när vi gjort något dumdristigt. Ett ordspråk som jag ofta hurtigt använde på mina egna barn var: ” Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.”

Jag ville ju att barnen skulle få frisk luft fastän det regnade, blåste eller snöade. Jag gick ju inte så gärna ut själv men barnen skulle leva ett sunt liv. ”Är du alldeles från vettet unge.” var min farmors älsklingsuttryck när vi barn gjorde ofog. ” Allt är inte guld som glimmar ” sa hon när jag skulle flytta till Gävle för att få min lärarutbildning. Farmor ville helst att vi blev hemma i Nyköping, som ligger 2 mil bort från bondgården. När jag sen kom hem och hälsade på , var det jag som sa: ” Borta bra men hemma bäst.” Vi har en mängd ordspråk och de har ett värde, så vi ska använda dem ofta. Nu i april passar detta ordspråk: ” Det som göms i snö kommer upp i tö.”

En hel del saker kan man se efter Hållets småvägar t.ex. En ensam vante eller handske, en hink och spade som står så fint i kanten eller en halsduk som någon hängt på en gren. I dikesrenarna kan man få se en och annan navkapsel. Men det ser man förresten året runt. Men det som är sorgligt som kommer fram är alla tomburkar, plastpåsar och cigarettfimpar mm. – Varför slänger vi så mycket utefter vägarna? Det verkar vara omöjligt att komma åt. I havet är det fullt med plastartiklar som dumpats från fartygen.

Fiskarna får i sig en hel del när de äter. Det är häpnadsväckande syner som kan ses då man sprättar upp de lite större fiskarna. Men det värsta jag sett i den vägen var en uppsprättad val. Det som rymdes i den stackars valen kunde säkert fylla en container. Valen gick säkert en kvalfylld död till mötes.

Hur kan de som städar de stora fartygen bara dumpa allt avfall i havet. Jag har läst att detta påverkar hela faunan i de största haven.

Korallreven är också hotade. Hoppas att det blir bättre kontroll på de stora lastångarna som färdas på våra oceaner. För att återvända till aprilvädret så måste jag säga att det är en skön månad. Tänk på ljuset! Nu är det ju ljust klockan 8 på kvällen. Det nordiska ljuset är ju det finaste vi har.

Och då spelar det inte så stor roll om vädret växlar mellan solsken, regn, hagel och snö.

Kristina Schmidt