April, april

April, april din dumma sill- jag kan lura dig vart jag vill! Ja, så är det dags igen, fritt fram för alla knep att få lura varandra. Över hela Europa är det tradition att just den första april skämta med varandra och vara roliga med kluriga påståenden. Jag vet t.ex. Att man den första april år 1950 påstod i en dagstidning att Öland hade lossnat från sin berggrund och nu drev omkring i Östersjön. – vad tycks om ett sådant påstående? Eller på sextiotalet, före färgtevens införande, sades det att om du bara tar en nylonstrumpa över tv-rutan, så får du en färg-tv. Ett år på åttiotalet skrev man i Sörmlands nyheter följande: I dag den första april kan man gå till torget i Nyköping , med sin mjölkkanna, och vid fontänens pump fylla kannan med mjölk. Ingen kunde väl tro på något sånt!

Mitt bästa aprilskämt var i början på 2000- talet. Jag arbetade då i Nyköpings stadshus Barn och Utbildning. Vi var ca 25 anställda i bottenvåningen. Skämtet gick till på följande sätt: Strax före tiofikat skickade jag ett gruppmeddelande till samtliga. Det löd ungefär på följande sätt ” Innan ni tar ert kaffe idag ska vi samlas i mötesrummet för att göra en blodtrycksmätning på var och en. Skolsköterskan ingår i en forskningsgrupp som ska mäta hur vårt blodtryck påverkas av kaffe. Vi ska ta ett prov före kaffet och ett prov efter. Ni får vidare information i mötesrummet.” Alla mina kollegor samlades precis som jag önskat. Nu hör det till saken att jag i veckan fått en bokleverans som var fint förpackad tillsammans med små chipsliknande frigolitbitar. I min information berättade jag följande på ett ungefär: ” Ni kommer nu att få en liten provbit som ska läggas på tungan innan ni dricker kaffet. Då registreras ert blodtryck på provbiten. När ni sedan dricker kaffet ska ni ta ut biten för att sedan lägga den på tungan direkt efter.” – Jag delade ut de små frigolitbitarna och samtliga stoppar lydigt in den på tungan, men då kunde jag inte hålla mig längre utan ropade: ” April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!” Ni kan tro att de skrattade hjärtligt åt sin egen dumhet, som kunde gå på något så idiotiskt. I år ska jag ta det lite lugnt på lördag den första april, men se upp för man vet ju aldrig var haren har sin gång.

Betydligt mer fascinerande är att följa tranorna i dansen vid Hornborgasjön. Nu kommer de i tiotusental och rastar vid sjön. Den första tranan för året kunde siktas i början av mars. Nu är det full fart på trandansen och det firas en särskild Tranfestival 1 – 9 april. Då genomför man en massa aktiviteter runt sjön.

Jag åkte Lidsvägen till Nyköping, ca två mil, när jag skulle till och från jobbet. Jag kunde då följa ett tranpar år efter år, då de häckade på Hårsta mosse. Samma tranpar återkom och man kunde se att de fick en unge varje år, som var ganska vuxen när flygfärden söderut skulle starta. Jag undrar om de fortfarande häckar där ute? Det sägs att tranan kan bli ca arton år. Det är ju länge för att vara en fågel.

April är årets bästa månad, tycker jag. Särskilt härligt är det för att alla vi tre syskon fyller år, dagarna efter varandra,i april. Det är ganska otroligt. Hör bara här: Jag är äldst och föddes således först, därefter föddes min syster två år senare och två dagar efter mig. Åtta år därefter föds lillebror dagen mellan oss två systrar. Vår pappa hade en förklaring till detta fenomen. Det var på midsommarafton som romantiken var särskilt fruktsam och därav mammas nedkomst så på pricken, tre gånger gillt. Det har vi skojat om många gånger under årens lopp. Vi firar våra födelsedagar tillsammans, oftast under påskhelgen lite beroende när påsken infaller.

Ja nu har vi startat våren och det blir verkligen mer skönt för varje dag.

Vi som bor på Hållets äldreboende har ju verkligen tur som har så fin natur runt omkring. Vi har ju inga tranor men väl en massa kuttrande duvor och glada starar och koltrastar. Finns det nåt ljuvligare än en stilla vårkväll när koltrasten sjunger uppe i talltoppen.

Kristina Schmidt