PANG!

Där gick startskottet för årets Vasalopp.

 

 

1400 skidåkare startar i Sälen för att ta sig hela vägen till Mora. Det var det 93:e Vasaloppet som myllrade sig sakta fram över det stora fältet. – Några åker in i varandra med korsade skidor – Några tappar stavarna. Det är världens största startfält. Män och kvinnor blandade. Många orkar hela vägen till mål men några kommer inte alls i mål. Det är ju hela nio mil i blandad terräng och med många rastställen i orterna på vägen.

Föret var bra i år och chans till omvallning fanns vid varje hållplats. Ekströms blåbärssoppa i flera hundra liter eller är det kanske dalkullornas egna recept? Elittrupperna tog snabbt täten och man kan följa olika klungor som håller samman. Många kändisar återfanns i spåret. Så brukar det vara. En försvarlig del av åkarna tävlar för sitt idrottsförbund och har tränat hårt under året som gick. Men de allra flesta åker alldeles själva och har tränat olika mycket. Men ska du orka nio mil måste du ha åtskilliga mil i benen. Kanske har du fått åka rullskidor till största delen. Snön lyser ju med sin frånvaro i södra Sverige. Jag följde hela loppet på tv och det var riktigt spännande.

Tv gjorde intervjuer med skidande glada åkare. Efter halva loppet var det förvånansvärt många som fortfarande höll modet uppe. Nu kunde man också börja skymta den klunga som tagit ledningen. Kanske skulle man klara tretimmarsgränsen ” I fäders spår för framtids segrar” Det är skriften över målgången i Mora.

Efter åtta mil kan man absolut säga vilka som har vinstvittring. När det är en kilometer kvar kunde man förstå att det nog skulle bli en norrman som skulle segra på herrsidan men på damsidan stod det helt klart att en kämpande svenska skulle ta hem vinsten strax efter . John Christian Dahl var först i mål i Mora. Tiden blev ca fyra timmar.

En elitåkare från Norge. grattis!!!

Dalkullan fick segerkransen runt en alldeles slut vinnare Britta Johansson Norgren kom i mål ca tjugo minuter senare en svensk elitåkare som äntligen fick vinna. Hon har kommit tvåa flera år tidigare. Dalmasen stod med segerkransen och väntade alldeles under.

I fäders spår för framtids segrar Min son har åkt Vasaloppet tre gånger. Jag följde honom via min telefon. Jag behövde trycka in hans starttid och startnummer. Så kunde jag få tiden vid varje ort som han passerade.

Det var fantastiskt spännande för den stolta mamman.

-Ja första söndagen i mars startar kl åtta med Vasaloppet! Lika dant varje år. Sen kan våren och vårfåglarna och blommorna få fritt fram 🙂

Kristina Schmidt.