Rock och kärlek

Rockkväll på Slakthuset

Under fredagen genomfördes en Rockkväll med flera olika liveakter på Slakthuset här i Nyköping. Det som ligger till grund för kvällen är mitt tänk om att förnya, inte förändra, utbudet av musik och danser. Det ska inte bara vara dansband som erbjuds utan jag ser hellre en stor spridning och variation.

För att det här skulle bli av krävdes ett samarbete med Ung Kraft, NBV MusicBox och Nyköpings Folkhögskola. Det bjöds på Bon Jovi, Metallica och många fler kända och hårda rocklåtar.

Ett 30-tal besökare plus personal öste järnet, buggade, rockade, applåderade, skrek och njöt till en härlig kväll.

Jag hoppas att det här blir ett återkommande inslag och att fler dyker upp vid nästa tillfälle!

Temakvällar om kärlek

Igår var det premiär! Premiär för ”Temakvällar om kärlek” i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. 5 av 6 anmälda dök upp för att prata om kärlek, känslor, kroppen, vänskap, vara ihop och hur man gör för att träffa någon. Personal som ledsagade fick snällt vänta utanför.

Vid första tillfället lades fokus på känslorna glad och kär.

Väldigt häftigt att vara en del utav det här och jag hoppas att det bildar ringar på vattnet. Jag vill se att fler vågar prata om de här ämnena med målgruppen personer med funktionsvariationer.

Temakvällarna är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Socialpedagog Maria Ogestad och jag som Fritidskoordinator.

Hur ska man få det här att växa? Hur får man fler att komma på träffarna eller våga prata om känslor?

Jag ser gärna att även det här blir ett stående inslag som växer så det knakar, kanske kan grupp- och servicebostäder i framtiden ha egna kvällar?

/Johan Wallin

Kompiskortet växer

Kompiskortet fortsätter att växa och det tycker jag är himla roligt! I dagsläget är 16 olika aktörer anslutna till Kompiskortet, många är idrottföreningar och gymverksamheter. Alla som är anslutna har sin egen deal gällande Kompiskortet, men alla erbjudanden utgår från principen ”gå 2 betala för 1”.

I nuläget har jag delat ut närmare 100 Kompiskort till personer som har någon form av LSS-insats. Dessa personer har nu, med Kompiskortet, en utmärkt möjlighet till att kunna ta del av Nyköpings allmänna kultur- och fritidsutbud.

På baksidan av det själva kortet har jag skrivit en giltighetstid till 2020 på. Det har jag gjort av den enkla anledningen att jag vill fortsätta utveckla Kompiskortet och dess användande. Kanske kan det täcka fler målgrupper framöver? Kanske kan det nå mer än kultur- och fritidsområdet? Jag vet inte nu, men jag vet att jag ser fram emot att få fortsätta utveckla Kompiskortet här i Nyköpings Kommun.

Hittills är följande aktörer anslutna till Kompiskortet:

  • Barnkulturcentrum, Nyköpings Kommun,
  • Femörefortet
  • Friluftsfrämjandet
  • Friskis & Svettis Nyköping
  • Hargs BK
  • Hjortensbergsbadet Medley 
  • Hälsomagasinet
  • IFK Nyköping
  • Itrim Nyköping
  • Nyköpings BIS Fotboll
  • Nyköpings Dansanta Fötter
  • Nyköping Gripen Hockey
  • Nyköpings Golfklubb
  • Onyx Innebandy
  • Stigtomta IF Fotboll
  • Öster Malma Wildlife Park

/ Johan Wallin

Inspirationsdagen 2018

Ett litet ”sidoprojekt” som jag har som Fritidskoordinator är att jag är med i en planeringsgrupp. Vadå för en planeringsgrupp? Undrar ni förstås. Jo, en planeringsgrupp som tar fram den årliga Inspirationsdagen som ska inspirera personal inom social- och äldreomsorgen i Sörmland. En dag om kultur och delaktighet kort och gott!

Förutom jag ingår även representanter från Scenkonst Sörmland, Oxelösunds biblioteket, Nyköpings Bibliotek, Länsbiblioteket Sörmland och Sörmlands Museum i årets planeringsgrupp.

Sedan i höstas har vi planerat för dagen som genomfördes den första februari i år. Omkring 100 gäster som var nyfikna eller på något sätt arbetar med kultur inom Social- och äldreomsorg hade anmält sig och dykte upp för en heldag på Nyköpings teater.

Så här såg programmet ut:

8.30-9.00 Dagen inleddes med frukostfika och registrering.

9.00 Välkomsttal av dagens konferencier, Rikard Borg från Sörmlands museum. Rikard är för övrigt en av medlemmarna i planeringsgruppen!

9.10 Christer Fällman visade, inspirerade och pratade om Regnbågen. Ett seniorboende i Stockholm för HBTQ-personer.

10.00 Här blev det svettigt för publiken! Nyckelteatern kom och körde en uppvärmningsövning med oss innan de visade ett smakprov från en av sina föreställningar.

10.20 Eric Svanelöv, doktorand från MDH kom och höll ett föredrag angående delaktighet. Baserat på sina forskningsstudier pratade Eric om delaktighet på Daglig Verksamhet och inom boendet.

11.00 Efter ett återbud fick Monica Pettersson ordet på scenen. Även Monica, som jobbar på biblioteket i Oxelösund, ingår i planeringsgruppen. Här pratade Monica om var man kan hitta lättlästa böcker och om vikten att läsa inom Social- och äldreomsorgen.

11.15 Musikunderhållning med Åsa Karlberg från Scenkonst Sörmland.

11.30 Elin Loord, antikvarie på Sörmlands Museum, pratade om projektet ”en perfekt människa”. Ett projekt om normer, delaktighet och funktion genom historien.

11.45 Nu var vi hungriga och vi åt en härlig buffé på Scandic hotells restaurang Voyage. Lunchen blev ett perfekt tillfälle att prata med kollegor från andra delar av Sörmland och som kanske hade andra erfarenheter om vad kultur är.

13.00 Hemlig gäst! Inte heller vilken gäst som helst utan världens äldsta bloggare, Dagny Carlsson. Dagny har hunnit bli 105 år, men det märktes inte. Skojfrisk, pigg och fullt medveten om sina svar på de frågor som kom under frågestunden.

13.45 Författaren Per Gustavsson höll ett livligt och inspirerande föredrag om berättande så att alla, omkring dig, är med.

14.45 Fika och kaka! En ny chans att mingla runt.

15.15 Mer musik från Åsa Karlberg.

15.55 Trötta, glada och stolta tackade vi för den här Inspirationsdagen.

Som ni ser var det fullt schema hela dagen. I skrivande stund pågår utvärderingen av dagen, en utvärdering som har skickats ut till samtliga deltagare.

När utvärdering är slut kommer vi i planeringsgruppen att träffas och själva summera dagen, men även gå igenom de inkommande svar vi mottagit.

Snart, eller ja.. om några månader börjar förstås planeringen av 2019 års Inspirationsdag.

Jag hoppas vi ses då!

/Johan Wallin

Kompiskortet

Det kan vara svårt för personer med olika funktionsnedsättningar att aktivt ta del av idrott, fritid och kultur. Därför införs Kompiskortet – med principen gå 2 betala för 1. Det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet och din förening kan vara med.

Hopknutna händer mot varandra

Kompiskortet är en möjlighet för den som har en funktionsnedsättning att tillsammans med en kompis ta del av olika aktiviteter och arrangemang. Det kan vara entré, träningsavgift, medlemskap och biljetter.

Vad är Kompiskortet?

Med Kompiskortet får personen ta med sig en kompis som extra stöd, hjälp och sällskap. Medföljarens uppdrag är att stötta personen att delta i en aktivitet.

Personen med funktionsnedsättning betalar fullt pris och medföljaren går in utan kostnad. Principen är gå 2 betala för 1.

Hur ansluter sig en förening/organisation till Kompiskortet?

Kompiskortet är ett koncept som finns i flera andra kommuner och det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet. Här kan föreningsliv, organisationer och aktörer inom kultur- och fritidsområdet göra stor skillnad.

 • Bestäm vad kompiskortet ska gälla för i er verksamhet till exempel: fri entré/medverkan vid särskilda tillfällen, pass, dagar och tider eller vid särskilda arrangemang.
 • Anmäl din förening eller organisations deltagande i Kompiskortet via denna länk.

All medverkan är frivillig och sker på eget initiativ.

Vem kan ansöka om Kompiskortet?

Den som har en insats enligt LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade), i Nyköpings Kommun, har möjlighet att ansöka om Kompiskortet. Kortet är gratis. 

Den som beviljats ett Kompiskort får ett kort som bevis. Individen som har Kompiskortet bestämmer själv vem som följer med vid varje tillfälle.

På den lättlästa webbsidan www.nykoping.se/kompis finns mer information för den som har en insats enligt LSS och vill ansöka om ett Kompiskort.

Hittills är följande aktörer anslutna till Kompiskortet:

 • Barnkulturcentrum, Nyköpings Kommun,
  Kompiskortet gäller för alla aktiviteter såsom skaparverkstad, dans-, film- och teaterföreställningar och kurser. Barnkulturcentrum vänder sig till barn och ungdomar men alla aktiviteter är för alla åldrar. Programmet med aktiviteter och upplevelser, tider och platser, finns dels att hämta på biblioteket, turistbyrån, Rosvalla och på webben.
 • Friluftsfrämjandet
  Gäller ordinarie öppettider, gäller för liftkort och skidhyra. Gå 2 betala för 1, du betalar liftkortet och din medföljare får fritt liftkort och skidhyra. Under förutsättning att det är du som står i fokus på skidåkningen. Kompiskortet gäller inte i caféet.
 • Friskis & Svettis Nyköping
  Gå 2 betala för 1, gäller på gymmet och alla drop-in pass. Drop-in passen är de pass som inte behöver bokas, dessa pass hålls i stora salen.
 • Hargs BK
  Vid uppvisande av Kompiskortet går du och din medföljare in gratis på alla Hargs BKs hemmamatcher på Folkungavallen.
 • Hjortensbergsbadet Medley
  Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass, bad och gym. Med Kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Gäller endast Hjortensbergsbadet, Stenkulla träningscenter och Stigtomta träningscenter.Vid engångsentré fungerar Kompiskortet bara på bemannad anläggning, Hjortensbergsbadet.
 • Hälsomagasinet
  Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass och gym. Med kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Kontakta Hälsomagasinet så hjälper de dig med vilket medlemskap som passar dig bäst.
 • IFK Nyköping
  Gå 2 för 1 på alla IFK Nyköpings seniormatcher i handboll och fotboll. Gäller fr.o.m. Handbollssäsongens start oktober 2017.
 • Itrim Nyköping
  Du behöver vara rörlig och kunna förflytta dig. Ring och boka in en personlig rådgivning, vi anpassar medlemskapet efter individen. Vid uppvisande av Kompiskortet går ledsagare/medföljare in gratis.
 • Nyköpings BIS Fotboll
  Gå in gratis på alla seriematcher under hela säsongen 2018. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.
 • Nyköping Gripen Hockey
  Gå in gratis på alla träningsmatcher och seriematcher under hela säsongen 17/18. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.
 • Nyköpings Golfklubb
  Övning på rangen: Poletter 2 för 1, fritt spel på korthålsbanan och övningsområden (officiellt HCP behövs ej).Måndagar och torsdagar: Spel på banorna, halv greenfree för kortinnehavaren och fritt inträde för medföljaren. Medföljande kompis måste ha officiellt HCP.

  Ring innan för att kontrollera tillgängliga speltider, utrustning finns att låna.

 • Onyx Innebandy
  Gå två betala för en på alla våra hemmamatcher
 • Stigtomta IF Fotboll
  Gå in gratis på alla seniormatcher under hela säsongen 2018. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/ledsagare in gratis i ditt sällskap.
 • Öster Malma Wildlife Park
  Vid uppvisande av Kompiskortet får din medföljare fritt inträde till Wildlife Park oavsett säsong.

Aktuella aktiviteter

I min roll som Fritidskoordinator handlar en stor del av mitt arbete att tillgodose meningsfulla fritidsaktiviteter åt våra invånare med någon form av funktionsvariant. Det är för mig även den viktigaste biten, alla har rätt till ett smörgåsbord av aktiviteter. Desto fler aktiviteter det finns att välja på, desto lättare är det att just du hittar en aktivitet som passar dig.

Det som är på gång nu i januari är bland annat:

Dansa salsa – En prova på-dag för att främst kolla hur stort intresset är kring dansstilen salsa. Varför? För att väcka intresse och lust för dansa, gemenskap och vikten av att röra på kroppen.

Rundvandring med högläsning – En förmiddag på biblioteket för dig som är ledig på dagtid. Anställd på biblioteket visar runt bland alla böcker och avslutar det hela med högläsning – där du kan välja vad som ska läsa. Varför? Väcka intresset för läsning i stort som kan fungera som avslappning och kanske smittar det av sig till en bokcirkel på boendet.

/Johan

 

Välkommen 2018 och välkommen till min blogg

Här kommer jag att skriva av mig lite och samtidigt hålla er uppdaterade om vad som är på gång. Med ”på gång”  menas vilka fritidsaktiviteter som nyligen presenterats, framtidsplaner, sidoprojekt och lite annat smått och gott.

Jag ger er en inblick i mitt arbetsliv, min strävan mot fler fritidsaktiviteter och ett hälsofrämjande liv hos fler.

Välkommen till Fritidskoordinatorns blogg!