Kompiskortet

Det kan vara svårt för personer med olika funktionsnedsättningar att aktivt ta del av idrott, fritid och kultur. Därför införs Kompiskortet – med principen gå 2 betala för 1. Det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet och din förening kan vara med.

Hopknutna händer mot varandra

Kompiskortet är en möjlighet för den som har en funktionsnedsättning att tillsammans med en kompis ta del av olika aktiviteter och arrangemang. Det kan vara entré, träningsavgift, medlemskap och biljetter.

Vad är Kompiskortet?

Med Kompiskortet får personen ta med sig en kompis som extra stöd, hjälp och sällskap. Medföljarens uppdrag är att stötta personen att delta i en aktivitet.

Personen med funktionsnedsättning betalar fullt pris och medföljaren går in utan kostnad. Principen är gå 2 betala för 1.

Hur ansluter sig en förening/organisation till Kompiskortet?

Kompiskortet är ett koncept som finns i flera andra kommuner och det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet. Här kan föreningsliv, organisationer och aktörer inom kultur- och fritidsområdet göra stor skillnad.

 • Bestäm vad kompiskortet ska gälla för i er verksamhet till exempel: fri entré/medverkan vid särskilda tillfällen, pass, dagar och tider eller vid särskilda arrangemang.
 • Anmäl din förening eller organisations deltagande i Kompiskortet via denna länk.

All medverkan är frivillig och sker på eget initiativ.

Vem kan ansöka om Kompiskortet?

Den som har en insats enligt LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade), i Nyköpings Kommun, har möjlighet att ansöka om Kompiskortet. Kortet är gratis. 

Den som beviljats ett Kompiskort får ett kort som bevis. Individen som har Kompiskortet bestämmer själv vem som följer med vid varje tillfälle.

På den lättlästa webbsidan www.nykoping.se/kompis finns mer information för den som har en insats enligt LSS och vill ansöka om ett Kompiskort.

Hittills är följande aktörer anslutna till Kompiskortet:

 • Barnkulturcentrum, Nyköpings Kommun,
  Kompiskortet gäller för alla aktiviteter såsom skaparverkstad, dans-, film- och teaterföreställningar och kurser. Barnkulturcentrum vänder sig till barn och ungdomar men alla aktiviteter är för alla åldrar. Programmet med aktiviteter och upplevelser, tider och platser, finns dels att hämta på biblioteket, turistbyrån, Rosvalla och på webben.
 • Friluftsfrämjandet
  Gäller ordinarie öppettider, gäller för liftkort och skidhyra. Gå 2 betala för 1, du betalar liftkortet och din medföljare får fritt liftkort och skidhyra. Under förutsättning att det är du som står i fokus på skidåkningen. Kompiskortet gäller inte i caféet.
 • Friskis & Svettis Nyköping
  Gå 2 betala för 1, gäller på gymmet och alla drop-in pass. Drop-in passen är de pass som inte behöver bokas, dessa pass hålls i stora salen.
 • Hargs BK
  Vid uppvisande av Kompiskortet går du och din medföljare in gratis på alla Hargs BKs hemmamatcher på Folkungavallen.
 • Hjortensbergsbadet Medley
  Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass, bad och gym. Med Kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Gäller endast Hjortensbergsbadet, Stenkulla träningscenter och Stigtomta träningscenter.Vid engångsentré fungerar Kompiskortet bara på bemannad anläggning, Hjortensbergsbadet.
 • Hälsomagasinet
  Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass och gym. Med kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Kontakta Hälsomagasinet så hjälper de dig med vilket medlemskap som passar dig bäst.
 • IFK Nyköping
  Gå 2 för 1 på alla IFK Nyköpings seniormatcher i handboll och fotboll. Gäller fr.o.m. Handbollssäsongens start oktober 2017.
 • Itrim Nyköping
  Du behöver vara rörlig och kunna förflytta dig. Ring och boka in en personlig rådgivning, vi anpassar medlemskapet efter individen. Vid uppvisande av Kompiskortet går ledsagare/medföljare in gratis.
 • Nyköpings BIS Fotboll
  Gå in gratis på alla seriematcher under hela säsongen 2018. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.
 • Nyköping Gripen Hockey
  Gå in gratis på alla träningsmatcher och seriematcher under hela säsongen 17/18. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.
 • Nyköpings Golfklubb
  Övning på rangen: Poletter 2 för 1, fritt spel på korthålsbanan och övningsområden (officiellt HCP behövs ej).Måndagar och torsdagar: Spel på banorna, halv greenfree för kortinnehavaren och fritt inträde för medföljaren. Medföljande kompis måste ha officiellt HCP.

  Ring innan för att kontrollera tillgängliga speltider, utrustning finns att låna.

 • Onyx Innebandy
  Gå två betala för en på alla våra hemmamatcher
 • Stigtomta IF Fotboll
  Gå in gratis på alla seniormatcher under hela säsongen 2018. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/ledsagare in gratis i ditt sällskap.
 • Öster Malma Wildlife Park
  Vid uppvisande av Kompiskortet får din medföljare fritt inträde till Wildlife Park oavsett säsong.

Aktuella aktiviteter

I min roll som Fritidskoordinator handlar en stor del av mitt arbete att tillgodose meningsfulla fritidsaktiviteter åt våra invånare med någon form av funktionsvariant. Det är för mig även den viktigaste biten, alla har rätt till ett smörgåsbord av aktiviteter. Desto fler aktiviteter det finns att välja på, desto lättare är det att just du hittar en aktivitet som passar dig.

Det som är på gång nu i januari är bland annat:

Dansa salsa – En prova på-dag för att främst kolla hur stort intresset är kring dansstilen salsa. Varför? För att väcka intresse och lust för dansa, gemenskap och vikten av att röra på kroppen.

Rundvandring med högläsning – En förmiddag på biblioteket för dig som är ledig på dagtid. Anställd på biblioteket visar runt bland alla böcker och avslutar det hela med högläsning – där du kan välja vad som ska läsa. Varför? Väcka intresset för läsning i stort som kan fungera som avslappning och kanske smittar det av sig till en bokcirkel på boendet.

/Johan

 

Välkommen 2018 och välkommen till min blogg

Här kommer jag att skriva av mig lite och samtidigt hålla er uppdaterade om vad som är på gång. Med ”på gång”  menas vilka fritidsaktiviteter som nyligen presenterats, framtidsplaner, sidoprojekt och lite annat smått och gott.

Jag ger er en inblick i mitt arbetsliv, min strävan mot fler fritidsaktiviteter och ett hälsofrämjande liv hos fler.

Välkommen till Fritidskoordinatorns blogg!