Tystberga

I måndags åkte vi till Tystberga och gick i deras skog och letade material som vi kan göra julpyssel av. Fin dag då solen var framme och värmde oss. På många ställen hade vattnet frusit till is så var roligt att hoppa i pölarna.

 

Tuggummi gruppen

Igår när vi hade vår grupp –  tuggummi gruppen så tryckte vi med äpplen på papper. Roligt att få kladda på äpplet och inte bara äta det 🙂

Stendörren 16/10-17

Bussen åkte till Stendörren i måndags. Vi gick en promenad i skogen och upptäckte miljöerna runt omkring. Vi såg bland annat en låsas kalv som lät och gjorde pruttljud när man tog på den. Väldigt roligt tyckte barnen!

Femöre 9/10

Idag åkte vi till Femöre med bussen. Härligt att vara nära havet. När vi gått en slinga runt i skogen och på klipporna så samlade vi ihop oss och lekte tillsammans. En pedagog tog fram massa kort som hade olika färger på sig. Det gällde att hitta saker som fanns i skogen som hade den färg man fick på kortet. Klurigt! Men med lite hjälp så hittade vi massa saker.

Ulla Kling och Bella Klang

Idag fick vi åka på konsert till biblioteket! Temat för konserten var hur man beter sig i trafiken. Det var Ulla Kling och Bella Klang som sjöng med oss. Många sånger blev det. Efter konserten åkte vi till Söra och gick i skogen. Tänk vad många olika färger på löven man kan hitta så här års, efter konserten var barnen intresserade av trafikljusens färger. Vi kunde hitta löv som stämde med trafikljuset. Spännande!

Skogstur

Idag åkte vi till skogen med våran buss. Solen var framme och värmde oss, så att vi var tvungna att ta av oss våra jackor. Skönt! Väl inne i skogen så fann vi massa blåbär. Det smakade bra och våra tungor fick en annan färg.

 

Barnens träd

Idag hade vi invigningsceremoni för barnens träd. Trädet är en symbol för barnens rättigheter. ”Barnens träd” fick vi utav Jonas Paulman. Planteringen av träden är framför allt en symbolisk handling. Det blir en plats för människor att samlas på och prata om barnens rättigheter, säger Jonas.

Jonas kunde själv inte delta på ceremonin på grund av sjukdom, men politikern Nicklas Franzen var med och sa ett par ord.

Under ceremonin sjöng barnen sånger och Rikard stämde upp med gitarren.

 

Lavalampa

Igår var det tisdag vilket innebär att jag och Jessica utför experiment med de yngsta barnen. Igår var Trollet Buppe på besök, då draken Berta är och besöker en annan förskola. Trollet Buppe hade med sig ett experiment som gick ut på att göra en egen lavalampa. Till våran hjälp igår hade vi Sofia, våran modermålsstödjare i somaliska, så jag förklarade experimentet på svenska och Sofia på somaliska. 

Idag tog vi fram lavalampan igen och ”startade den”, och pratade om den vid fruktstunden. 

Efter fruktstunden gick vi till musikrummet, som de yngsta barnen gör på onsdagar. Där tog vi fram sånghatten, och var och en av barnen fick dra en låt från hatten. Låtarna stöds upp med teckensstöd.

För små barn och för barn som ännu inte lärt sig att helt och hållet styra talmotoriken, så brukar handmotoriken utvecklas snabbare vilket innebär att tecknen med framgång kan bli ett komplement till talet. 

När vi gått ett varv och alla barn har fått dragit en varsin låt fån hatten så tog vi fram lite instrument och öva på turtagning bland annat, och för skojs skull också såklart 🙂