Bröd

Nu när hösten är här är det extra gott att äta nybakt bröd. Den här veckan har Ekorre köket bakat knäckebröd, kalljästa frallor, filmjölkslimpor och surdegsbröd. Till Mellanmålet har vi också kokat egen apelsin och morotsmarmelad och Äppelkräm.

Vi har en fantastisk kock elev i köket nu som har visat oss  vad man äter i Thailand, hon gjorde små fina piroger med Karl-Johan svampen som barnen på förskole bussen har plockat till oss, lyxigt!

 

 

Thailänska piroger med curry potatis och Karl-Johan svamp

Veckans skörd

Hej,

Nu är vi tillbaka på får fina förskola igen efter lite sommarledigt och sammanslagning. När vi kom tillbaka till Ekorren så hade våra odlingar vuxit så det knakat och vi kunde genast börja att skörda sallad, rödbetor, zucchini, morötter och dill. Fantastiskt!

Våra fina rödbetor kokades och vi åt dessa med smör och lite salt som tillbehör till lunhen, dem roliga morötterna som vi drog upp var goda som dem var. Två stycken stora zucchini låg och väntade på oss när vi kom tillbaka, så den ena hackades ner och serverades i kycklinggryta till lunch och den andra gjordes det en smarrigt mellanmål på, som en ungspannkaka med zucchini, till det serverades det mixade jordgubbar och banan och en kula vaniljglass fredagen till ära!

 

Den dillen som vi inte skördade innan semestern har nu vuxit och blivit vacker krondill, den användes till att smaksätta dagens äggsås, vi gjorde även en grön dillolja till fisken, och av dillen som blev kvar blev det en smarrig dillpesto.

 

Från jord till bord

Snart är det dags för sammanslagning  och Ekorrens lokaler får sommarlov, så därför passar vi på att skörda alla våra fina grönsaker. Idag har barnen tagit upp all härlig färskpotatis som de tillsammans har planterat, skött om och nu även skördat och skrubbat. När den hade tvättats så kokades den och serverades till dagens lunch, fantastiskt god var den!  Dillen som de planterat har vuxit så det knakar så även den skördades och frystes in så att vi kan njuta av vår dill hela hösten.

 

här är hälften av all dill som har vuxit i våra odlingslådor

 

här är potatisen när den är skrubbad men okokt.

 

kokt och färdig att avnjutas!