Skaparglädje

Vi skapar fina målningar med ”duttpennor”. Barnen upptäcker att färgen skvätter när de slår färgerna mot bordet.

Det pågår många byggen med olika material. Det byggs hus, bilbanor och garage till bilarna med hjälp av mjuka klossar, tågbana och kaplastavar. Kreativiteten flödar.

Cykeltur

Vatten  och vindgruppen cyklade till Cafe´Ängstugan. Vi hade som mål att hämta vatten för att studera om vattnets renlighet.

Väl framme hittade vi ett fågelbo som ramlat ner från ett träd och låg på marken. Vems kan det vara blev frågan? Gissningar om att det kunde vara en skata eller en kråka som byggt det.

Vi hade burkar med oss så att vi kunde få med oss vatten till förskolan. Susanne vågade sig ner på det hala berget och fångade in lite i en burk.

Vi tittade på vattnet och såg att det var rätt så rent. Lite partiklar som flöt i vattnet var det. Vågar vi dricka det? Vi hämtade även upp lite vatten från ett dike på hemvägen som däremot inte var lika klart.

Vi lekte ”Kom alla mina barn” innan vi spände fast oss i våra cyklar och åkte hemåt till förskolan.

Ett av barnen fick ett stort ansvar när vi cyklade tillbaka. Han fick äran att hålla i burken med vattnet hårt så att inget skulle spillas ut. Hur mycket vatten skulle finnas kvar i burken? Det guppade och skumpade mycket i alla hål som cyklades i men allt vatten var kvar. Så det stora ansvaret och uppdraget klarades galant.

 

 

 

 

 

Skapande

  • På förmiddagen var alla Gullvivor ute och i sandlådan rådde febril aktivitet med ett egyptiskt kanalsystem.

Efter lunch var det några barn som absolut ville att deras mönster skulle ut på bloggen.

Mysteriet med den försvunna grodan.

På fruktstunden nåddes vi av beskedet att Groda i grodparken hade försvunnit. Vi funderade länge vart den kunde ha tagit vägen. Vi i solgruppen bestämde oss för att gå dit för att söka efter spår/ledtrådar efter vem som hade tagit vår groda.Vi hittade fotspår som var större än Mias. Kanske var  det en Jätte eller en Hulk som varit här.

Det verkade som om tjuvarna har haft Bullfest och glassfest innan de tog med sig grodan och gick härifrån. Vi hittade en bullpåse, en flaska, en kork och en glasspinne. De fick nog bråttom eftersom de glömde skräpet kvar på backen.

Nertrampade svampar måste betyda att de har haft bråtton

 

De glömde även kvar en stenplatta. Men barnen kom på ett nytt sätt att använda plattan. Den fungerar numer som sittdynan i kojan.

Efter lekstunden i lekparken fick barnen delge varandra sina upptäcker och delge varandra sina teorier kring den försvunna grodan. Några avbarnen hoppades att grodan skulle komma tillbaka och andra att grodan skulle ersättas av någonting nytt.

 

 

Några av barnen har använt Ipaden för att filma. Väldigt roligt att se vilket fokus barnen väljer när de får råda över kameran.

En härlig höstdag!

Svävande potatis

Igår tisdag gjorde vi ett vattenexperiment innan mellanmålet. För att göra experimentet använde vi oss av en glasburk, salt, en potatis och vanligt kranvatten.

Vi hällde vattnet i glasburken och släppte i potatisen i vattnet. Vad hände? – Den flyter sa några barn andra trodde att den skulle sjunka och bli blöt.

Potatisen sjönk! Vi tog upp potatisen ur burken och hällde massor med salt i vattnet.

Vattnet blev vitt! i rör i vattnet så att saltet löser sig och blir genomskinligt igen, men vad händer nu när vi släpper i potatisen i vattnet? – Den sjunker och det blir vitt.

Potatisen flyter! Varför? Saltvatten har högre densitet än kranvatten (sötvatten), därför flyter potatisen. Men vad händer med potatisen om vi häller på mer kranvatten i burken? – Potatisen kommer sjunka.

Vi måste hälla i vattnet sakta!

Potatisen svävar i mitten! Saltvatten är tätare (tyngre) än sötvatten, därför blandas inte de olika vattensorterna. Barnen tyckte att experimentet var jättekul och roligt att potatisen svävar, häftigt!

Experimentet står i vårt matrum där det kan beskådas!

 

 

kroppens delar

Idag fick regnbågsgruppen en gemensamuppgift .  Vi skulle se om det gick att avbilda kroppen med kapplastavar.  Sedan tittade vi på kroppens olika delar, vart de sitter, vad det heter och hur vi kan använda dem.

Violens aktiviteter denna vecka!

Denna vecka har hösten verkligen smugit sig på. Vi har bland annat varit inne och byggt torn med de mjuka klossarna. Här samarbetar två barn i sitt tornbygge och det tillförs både djur och bilar till tornet.

 

Vi har byggt med Duplo och gjort olika torn och konstruktioner.

 

Vi har också vart ute och utforskat vattendroppar från regnet och de stora vattenpölarna.

 

Det var väldigt kul att bara gå igenom de stora vattenpölarna, men också att ösa vattnet i olika hinkar eller små koppar.

 

Ett barn ser att de ligger ett gult löv i vattnet och drar slutsatsen att lövet simmar.

 

På fredagsförmiddagen tittade vi på projektorn, där fick vi se både Babblarna och Bamse. Flera barn lyfte också på rullgardin för att kolla om det verkligen fanns några babblare bakom.

 

Trevlig helg önskar Violerna! 🙂

Insekter

Idag har vi forskat om insekter. Med hjälp av projektorn så kunde vi förstora och se varje millimeter av insekterna. Kan någon av dessa bli gäst på vårt hotell?

Både regnbågegruppen och tigergruppen har blivit klara med sina önskematlistor och de har lämnats till Nina och Therese. Nu längtar och väntar vi ivrigt på att få se om våra rätter kommer med.