Utflykt

Igår var en del av barngruppen iväg till återanvändningscentret Nybygget. När vi kommit dit så fick barnen ett uppdrag. I och med uppdraget så fick barnen använda sin kreativitet & fantasi och tankeverksamheten hos barnen for igång. Vad uppdraget var och hur det blev får ni ta del av under vårt öppna hus v. 20. Vi hade en kreativ och spännande dag tillsammans!

Kompistårta

Idag blev det tårtkalas på Vallmon. Reinard räv var så glad för alla tips som han fått från dem om hur man ska vara när man är en bra kompis. Så idag bjöd han sina vänner; Bamse, Lilleskutt och de andra på tårta. Och självklart hade han även skickat en tårta till Vallmobarnen!

 

Vi har haft glassprovning och utforskat en konstig frukt!

Det kom en konstig frukt med varorna. Vi i köket hade beställt en Carambolfrukt (stjärnfrukt) men istället kom detta…

 Vi blev tvungna att googla oss fram till vad det kunde vara och göra en spännande sapereövning för att se hur den smakade. Barnen gissade på att det var en pumpa, en gurka eller ett päron. Att den skulle ha många små svarta kärnor inuti sig eller kanske en stor? Men alla trodde den skulle vara god. Vilken härlig inställning!

Efter lite forskning tror vi nu att det är en Kayotefrukt , kan också heta Mexikansk gurka eller grönsakspäron. Den är släkt med pumpor och gurkor och kan ätas som frukt eller grönsak, rå eller tillagad. Så barnens gissningar var ju på helt rätt spår! Denna kändes dock inte så mogen och smakade nästan ingenting. Den var krispig och kändes blöt, lite som rättikasmak eller kål tyckte barnen. Men spännande var det!

Igår provade vi också en ny ”glass” till mellanmålet. I vår kamp mot att minska svinnet brukar vi frysa in frukt som börjar se lite ledsen ut. Speciellet bananer som börjar bli bruna är toppen att skiva och frysa! Dessa skivor mixades med frysta mangobitar och naturell yoghurt till en krämig glass. Barnen fick smaka och sen stoppa sin lilla sked i ett glas med glad eller ledsen mun beroende på hur de tyckte den smakade. 71 barn och vuxna stoppade sin sked i den glada muggen och bara13st i den ledsna så denna godsak kommer vi nog göra fler gånger! Testa gärna hemma också. Ett nyttigt mellanmål till sommarens varma dagar!

Recept på hemgjord glass:

225g fryst mango, 1/2 skivad fryst banan och 1dl yoghurt mixas snabbt i mixern till slät konsisens. Godast att äta direkt man går att frysas med plastfilm på ytan. Prova dig fram med andra frysta bär och frukter till nya smaker.

Värdegrundsarbete

Vi jobbar ständigt med hur vi ska vara mot varandra och är såklart glada att ni också verkar prata om detta hemma. Barnen har många bra idéer om hur vi ska bete oss mot varandra och hur det känns om en kompis inte är schysst.
Idag sjöng vi en sång som väckte många tankar.

Skogsutflykt till Fjärilsskogen!

Idag har alla barnen varit i Fjärilsskogen. Där klättrade vi upp högt i bergen. När vi kom upp på toppen så såg vi en stor Duva som satt i ett träd. Ylva trodde det var en Ringduva. Vi hade kul i skogen. Några barn såg en nyckelpiga som de byggde ett slott till. Vi klättrade i träd. Det fanns många bra tallar som var bra att klättra i.
Vi tog några finfina bilder som tyvärr inte går att lägga upp, så ni får använda er fantasi och fråga era barn!!

Besök på Rosvalla

Vi fick en inbjudan till spontanidrott ifrån  Sportis på Rosvalla och igår var det dags för en grupp av Gullvivorna att få åka dit och idrotta. Vi fick bland annat prova på längdhopp, höjdhopp, hoppa häck och en massa andra roliga idrottgrenar.

 

Nu har vår första cykelbuss kommit till förskolan och vi passade på att prova den ner till Rosvalla.  Även om regnet gjorde oss superblöta var vi eniga om att cykelturen var en rolig och spännande känsla att få cykla dit.

 

Äldre möter yngre

Vi fick erbjudande om att inleda ett samarbete mellan förskola och äldreomsorgen och självklart ville vi vara med på detta. Igår var det dags för andra besöket på Fruängskällan och aktiviteten denna gång var påskpyssel.

 

Efter besöket på så gick vi till smörtorget där vi åt vår matsäck och lekte innan vi tog bussen tillbaka till förskolan.

En kreativ och lärorik dag för oss alla.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra. (Lpfö, 2016)

Meny v 15 & 16

Nu börjar vi känna hur solens strålar värmer upp vår utemiljö och allt fler väljer att äta mellis utomhus. Vi kommer också att erbjuda lunch ute, som vi lagar tillsammans, för en hemvist i veckan med start efter påsk. Denna termin är det barn från Gullvivan, Smörblomman, Mandelblomman samt Vallmon som vi riktar in detta projekt mot. Men alla hemvister kommer att få äta ute någon gång under terminen, även de yngsta.

Vi fortsätter vår QR-projekt för att samla ord att benämna våra upplevelser och smaker när vi träffar på kända och okända livsmedel och frukter, grönsaker. Och de är riktiga smakdetektiver våra härliga barn!

 

 

 

Det är väldigt roligt när vi i köket kan bidra till hemvisternas projekt och just nu är det Gullvivans härliga torsdagar som vi kan berika lite extra. Denna veckan blev det frukter som förgyllde deras ansiktsmålning.

Här kommer menyn för kommande två veckor:

v15

Mån: BARNEN ÖNSKAR: Ekologiska köttbullar serveras med ekologiska makaroner

Tis: Skinkgratäng

Ons: Potatisbullar serveras med ekologiska lingon alt broccolibiffar

Tors: Kyckling serveras med ekologisk potatis och brunsås

Fred: Långfredag- förskolan stängd

v16

Mån: Annandag påsk- förskolan stängd

Tis: Skinksås serveras med ekologisk pasta

Ons: Potatis och rotfruktsgratäng serveras med en lins och fetaostsallad

Tors: BARNEN ÖNSKAR: Falukorv serveras med ekologiska makaroner

Fredag: Ugnsbakad apelsinlax serveras med ekologisk, kokt potatis