Håll Sverige rent!

Den här veckan är det skräpplockarvecka så igår gick vi och plocka skräp efter vägkanten och slängde nere på återvinningsstationen.

Efter gick vi vidare till ”Grodparken” och åt frukt samt utforskade hela parken i det underbara vårvädret.

Meny v18

Vi fortsätter med barnens önskemat en vecka till!

Meny v18

Mån: Förskolan stängd- Första maj

Tis: Blodpudding, alt grönsaksbiffar, serveras med ekologiska lingon

Ons: Tomatsoppa med ekologisk pasta serveras med hembakat oliv & rosmarinbröd

Tors: Hemlagade, ekologiska pannkakor serveras med ekologisk keso och ekologisk sylt

Fre: Köttfärssås på ekologisk nötfärs serveras med ekologisk spagetti

Trevlig helg!

Gullvivans överraskningsaktivitet

Gullvivans sista överraskningsaktivitet, Scouterdag. Vi började dagen med att ta oss till en helt ny plats för barn, ”Ingrids berg”. Här kan man njuta av utsikten över hela Nyköping och ända till Oxelösund.

Vi startade med att leka alla byter träd, en uppskattad lek hos barnen. Därefter läste vi dagens bok som våran vän Algot hade i uppdrag att ta med sig. För att skapa en ”vi” känsla så gjorde vi en egen scouterramsa.

Nästa uppdrag var att para ihop sig med en kompis och hitta den borttappade maken till vanten som fanns i skogen, detta var ett utav våra matematikuppdrag.

Vi delade in oss i grupper och ena gruppen gick upp på ett stort berg där vi tillsammans reflekterade över vyerna. Efter det fick barnen papper och penna och i  uppdrag att hitta en plats och i tystnade använda sina tankar och kreativitet för att avbilda något dem såg framför sig.
Den andra gruppen fick uppdrag att med hjälp av luppar och förstoringsglas titta efter några tecken som visar på om naturen har vaknat.

Sen var det dags för den härliga utelunchen där vi grillade korv över öppen eld. Efter lunchen arbetade vi med ett stycke ur Hitta Vilse. Hitta Vilse går ut på att utöva olika övningar om hur man gör om  man gått vilse i skogen.

Leken ”alla byter träd”

Matematikuppdrag: para ihop vantarna

 


Dagens bok

 

Utforskar småkrypen som vaknat

Fantastisk utsikt!

  

Avbildning i tystnad

Hitta Vilse, tecknet byter att någon är vilse.

Överraskningsaktiviteterna som har pågått under en tid kommer utifrån barnens lek, tankar, reflektioner och önskningar. Vi har haft fantastikta dagar tillsammans. Glädjen hos barnen och oss vuxna går inte att beskriva!

 

 

Vi fortsätter rädda världen!

Idag har vi varit ute och samlat skräp. Barnen är verkligen super engagerade och vi upprördes många gånger över vad människor slänger. Vi mötte några pensionärer som tyckte att vi var fantastiska som tog reda på andras skräp.  


Det blev också lite vacker spontansång för en liten ekorre som vi träffade på. Väldigt stämningsfullt!

Allt detta hittade vi på vår lilla promenad!

Skapande, Playdoh och Lärplattan!

Idag har barnen använt ytterligare ett alternativ till skapande vi ritade Doddo     med vanliga kritor, alla barnen visste att det var Doddo när vi tog fram bilden och visade.

Några av barnen valde att använda Play-Doh leran och baka med.

Vi tog också fram lärplattan för att bekanta oss med Appen ”Tripp, Trapp o Träd” vi prövade att rita på plattan då kom det fram olika djur beroende på vad barnen ritade för figurer en mycket lärorik stund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hållbarhetsvecka

Håll Sverige rent eller skräpplockar veckan omfattar ju också vår mat! Att vi tänker på vår konsumtion, hur vi tar hand om våra råvaror och kastar så lite av den producerade maten som möjligt. Visste ni att en tredjedel av alla livsmedel som produceras av en eller annan anledning kastas? Det betyder ju att om man går från mataffären med sina tre matpåsar så kastar man en innan man åker hem med bilen. Helt galet!

Här på förskolan försöker vi få våra barn till att bli medvetna konsumenter. Att de ska veta vad som ligger på tallriken, och vad det har krävts av bönder och tillverkare för att den ska hamna där. Tex så odlar vi tillsammans med barnen som en del för att de ska se hur  mycket omvårdnad plantorna behöver för att man ska kunna skörda ifrån dem. Vi pratar om var man odlar bananerna och hur de kommer till våra affärer. Och varför har äpplena bruna prickar? Kan man äta det i alla fall? Och om bananen blir brun vad ska man göra med den då? Kasta eller kan den bli något annat gott som smoothie, banaglass eller banankaka…

Även i köket gör vi allt vi kan för att minska svinnet. Det kan påverka hur vi planerar menyerna, vilken dag vi serveras vilken rätt och hur varorna kommer hem i olika stora förpackningar beroende på vårt avtal.

Som tex att vi serverade tacos på en måndag! Helt galet, och jättebra, tyckte många. På det sättet kunde vi ju ta de överblivna grönsakerna, som aldrig lämnat köket, och ha som goda sallader idag på buffén. Och de mjuk tortillabröden som var öppnade fick lite franska örter på sig och torkades i ugnen på 200grader till goda knäckesnittar till melliset idag. Tillsammans kan vi hjälpa vårt jordklot att må bra!

Ni har väl uppmärksammat evenemanget på Culturum på fredag där flera aktörer kommer prata om just mat och matsvinn? Bland annat hur just Nyköpings kommun och vi på Ängstugan ser på frågan.

Idag fick barnen en frågeställning om Isbergsallad till mellanmålet. Varför heter den så? Växer den på isberg? Ser fram emot att höra deras kloka funderingar…Här ser ni dagens bakade bröd; ett mjukt bröd med hela korngryn som blivit över på en lunch samt ”Örtsnittar” gjorda på torkade tortillabröd. Vilken ”Restfest”!

Skräpplockarvecka

Den här veckan samarbetar vi med organisationen Håll Sverige rent. Vi började idag med att gå ut efter lunch med en liten grupp för att samla skräp.

Barnen var så engagerade och hittade de allra minsta skräp.

Vi hittade  t o m skräp som vi kunde ha användning för, tre fina plastkrukor att plantera i.

  • Barns inflytande
  • Förskolan skall sträva efter att varje barn
  • Utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö

Håll Sverige rent!

Denna vecka är det skräpplockardagarna och därför lägger Gullvivan extra fokus på att städa upp i vårt närområde. Idag hittades flera påsar av skräp, bl.a. En gammal trasig cykel, fimpar, plast, papper och mycket trasigt glas. Efteråt reflekterade vi kring hur man ska sortera olika skärp, tex. plast, papperförpackningar m.m.

Vi har även tittat på två avsnitt kring skärp i naturen och reflekterat kring vad nedskräpning gör för djur och natur.

Håll Sverige rent!

Utflykt

Igår var en del av barngruppen iväg till återanvändningscentret Nybygget. När vi kommit dit så fick barnen ett uppdrag. I och med uppdraget så fick barnen använda sin kreativitet & fantasi och tankeverksamheten hos barnen for igång. Vad uppdraget var och hur det blev får ni ta del av under vårt öppna hus v. 20. Vi hade en kreativ och spännande dag tillsammans!

Kompistårta

Idag blev det tårtkalas på Vallmon. Reinard räv var så glad för alla tips som han fått från dem om hur man ska vara när man är en bra kompis. Så idag bjöd han sina vänner; Bamse, Lilleskutt och de andra på tårta. Och självklart hade han även skickat en tårta till Vallmobarnen!